Deputatul Nicușor Halici a vorbit despre opțiunea pe care PSD o agreează dacă moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Florin Cîțu va trece.
Publicitate
5 octombrie este ziua în care se decide soarta Guvernului Cîțu. Parlamentul dezbate și votează moțiunea de cenzură inițiată de PSD. Parlamentarii PSD, USR și AUR însumează 280 de voturi, iar pentru a trece, moțiunea are nevoie de 234 (pentru toate detaliile referitoare la moțiunea de cenzură, intră AICI).
Deputatul PSD Nicușor Halici a oferit un interviu, în exclusivitate pentru DC News, despre opțiunea agreată de Partidul Social Democrat, după moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu:
„Nu știu ce o să se întâmple astăzi, însă sper să cadă Guvernul Cîțu. Sper ca cei care au stat cu el și au zis că nu e bun nici de premier, nici de manager de coaliție, să-și țină și promisiunea. Nu ar fi prima dată când retractează sau găsesc diferite metode de a nu face ceea ce spun. Eu cred că va cădea Guvernul Cîțu, dar nu ține doar de PSD, de la noi vor vota toți.
De mâine, partidele trebuie să fie chemate la consultări, însă depinde dacă nu are președintele Iohannis vreun program prestabilit de schi, de golf, nu-mi dau seama dacă o mai fi iarbă, după frigul care e în apartamentele din București, depinde foarte mult de weekend-ul lui Iohannis. Sunt sarcastic, dar asta e realitatea într-o anumită măsură, plus că și el va încerca să găsească soluții să-i readucă pe useriști înapoi în coaliție“, a precizat deputatul Nicușor Halici.
„Noi mergem pe alegeri anticipate. Nu există alte variante. În cazul unui guvern de uniune națională, de exemplu, fiecare face ce vrea, nu există un program de guvernare a unei ideologii, asumat de un partid. Până la urmă, principiul democrației în asta constă, ca puterile statului, fiecare dintre ele, mai puțin cea judecătorească, să-și asume un program, o notă de parcurs, o idee, iar poporul îl investește cu încredere și ulterior decontează. În cazul unui Guvern de uniune națională nimeni nu-i de vină și nici nu prea se face ceva.
Nu e dificil să se ajungă la anticipate, trebuie să existe voință politică. Respingerea a două guverne în interiorul unui termen de 60 de zile, iar președintele poate. Poporul nu mai reflectă interes către președinte acum, iar el știe foarte bine acest lucru și nu are niciun interes să genereze anticipate, din punctul meu de vedere“, a conchis Nicușor Halici.
Într-un interviu exclusiv pentru DC News, sociologul Alfred Bulai a oferit o scurtă analiză despre ziua moțiunii de cenzură și despre opțiunile pe care președintele Iohannis le are în formarea unui nou Guvern:
„Probabilitatea cea mai mare este să pice Guvernul, cel puțin după declarațiile politice ale tuturor, iar, după mine, Klaus Iohannis va demara de mâine procesul de consultare cu partidele, fiind obligat de Constituție.
Este complicat să vorbim despre alegeri anticipate pentru că declarațiile politice și realitatea pot să fie certate rău. Declarația politică a partidului, a liderului de partid, poate să fie cu totul diferită de ceea ce își doresc de fapt (...)“, a precizat sociologul Alfred Bulai (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu