EXCLUSIV  Scenariu Iohannis-președinte Consiliu European, de ce a fost aruncată bomba

 

Ipoteza ”avansării” lui Klaus Iohannis în funcția de președinte al Europei nu poate fi expediată drept o manevră de PR politic, așa cum a definit-o PSD. În perspectiva schimbărilor din 2019 de la vârful instituțiilor europene, cancelariile care vor să conteze rulează mai multe nume grele, gândindu-și mișcările în avans, ca la șah.

Iohannis a avut un traseu impecabil, din punct de vedere al instituțiilor europene, nu a gafat, nici nu a avut inițiative imprevizibile, fiind deci un candidat perfect eligibil. Un avantaj îl constituie expunerea de care se va bucura în prima jumătate a anului viitor, când România asigură președinția UE. Cel puțin la nivel simbolic este apropiat Germaniei, fără a fi cetățean german. De ce ar fi important acest amănunt? Săptămâna trecută, când Claude Juncker a dat o lovitură tip blitzkrieg, numindu-l pe Martin Selmayr în postul cheie de secretar-general al Comisiei, în presa de la Bruxelles s-au făcut auzite voci care reproșau Germaniei că are prea multă putere. Secretarul-general al Parlamentului European, Klaus Welle, este german, la fel Helga Schmid, secretarul-general al Serviciului Extern al UE. Un reprezentant al ”noii Europe” ar da bine în postul ocupat de polonezul Tusk.

Întrebarea este de ce au apărut acum informații ”pe surse” , cu peste un an și jumătate înainte de posibila preluare a mandatului?

Momentul nu este unul prematur, ci poate fi considerat optim pentru a se crea un orizont de așteptare și a se testa reacțiile la acest scenariu. Importantă este și poziționarea pe scena politică internă.

Cu un președinte în funcție care ar candida sigur la al doilea mandat, nu ai cum să evaluezi alți prezidențiabili pe partea dreaptă. Sondajele de opinie sunt distorsionate de efectul de halou: publicul nu vede (nu se gândește la) alt candidat din cauză că există un prezidențiabil acreditat cu cele mai mari șanse. Odată construită premisa că președintele în funcție ar putea să fie obligat la un mandat mai înalt, în UE, se deschide jocul, în plan intern: pot fi testate mai multe variante și măsurate șansele, prin cercetări sociologice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel