Adevărata victorie a lui Klaus Iohannis nu este cea obținută în lupta cu PSD. Ci faptul că a reușit să salveze, PNL, celălalt partid main-stream, de la dezastru, în fața USR.
În loc să treacă pe locul trei, PNL se află la guvernare și se poate gândi la comasarea alegerilor locale în două tururi cu alegerile parlamentare anticipate.
Într-o societate în care votul resentimentar face legea, o mișcare tectonică de tip USR putea demola și construcțiile aflate pe Dreapta, nu doar cele de pe partea Stângă a străzii.
Titlul de pompier atomic este justificat, iar PNL trebuie să-i mulțumească fiindcă se află, acum, în Palatul Victoria, nu peste drum, în Muzeul Antipa, pe rafturile cu oase de dinozaur.
Președintele a înglobat temele de atac ale USR în discursul său anti-PSD, dar a și acționat, așa cum USR nu s-a priceput să o facă. Haiducia useriștilor (filmări cu mobilul, scandări, proteste) nu poate ține loc de inițiativă, negociere și susținere parlamentară. Așa că ”Fără penali în politică” rămânea doar o tonă de hârtie, dacă nu declanșa Iohannis referendumul.
Putem spune că liberalii au avut noroc, cu lidership-ul USR. Nereușind să facă saltul de la liga de amatori la campionatul profesionist, candidatul Uniunii Salvați România s-a născut talent și a murit speranță.Dar nu rezultatul primului tur e principala problemă a USR. Ci faptul că au devenit captivi unei singure idei-opoziția la PSD. Că au accelerat atât de mult în această direcție, încât nu mai pot efectua nicio altă manevră politică.
De aceea, cred că PNL-ului începe să-i convină votul în două tururi la locale. În măsura în care PSD se va fragiliza, sub șocul prezidențialelor, chiar scenariul anticipatelor devine plauzibil. Cuplând alegerile locale cu cele parlamentare, și un vot în două tururi, PNL ar putea lua tot. Se află la guvernare, deci are cea mai mare expunere în mass-media, pe de o parte, pe de alta USR nu poate decât să colaboreze cu PNL, pentru că vrea anticipate, nu-i așa? Iar guvernului nu i se pot cere mari rezultate, în două-trei luni (când poate invoca și greaua moștenire) de pregătire a alegerilor.
În ciuda declarațiilor, PNL, ca și PSD, nu dorea vot în două tururi, pentru că are mulți primari în funcție, avantajați de actualul sistem. Dar, alegerile din acest an au arătat că USR nu poate schimba cursul, în turul al doilea. Deci, PNL nu are a se teme de combinații locale care să-i scoată primarii din cursă, în schimb PSD ar urma să se confrunte în turul al doilea cu o coaliție a forțelor de Dreapta, ca la prezidențiale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu