Scenariu privind un nou Guvern. Chirieac: Înseamnă că haosul va domni iar peste România

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a anunțat joi că a inițiat discuții cu partidele politice de dreapta în vederea formării unei alianțe pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024. Analistul politic Bogdan Chirieac și-a exprimat opinia cu privire la perspectivele unei noi guvernări PNL-USR, în direct, la România TV.

Declarațiile lui Nicolae Ciucă marchează o schimbare semnificativă în strategia PNL, care până acum a fost parte a unei coaliții cu Partidul Social Democrat (PSD), începând din noiembrie 2021.

„Am început un dialog deschis cu toate forțele politice de dreapta pentru a construi un proiect comun. Partidul Național Liberal, fiind cea mai puternică forță de dreapta din România, este dispus să colaboreze pentru a asigura o guvernare de dreapta după alegeri”, a declarat Nicolae Ciucă în cadrul unei conferințe de presă la sediul central al PNL.

Aceste declarații sunt primele în care liderul liberal exprimă public dorința de a explora alte opțiuni de guvernare, separate de actuala coaliție cu PSD. În trecut, PNL a mai încercat o guvernare de dreapta în parteneriat cu USR și UDMR după alegerile din 2020, însă acea coaliție s-a destrămat după doar opt luni.

Înaintea alegerilor prezidențiale din 2024, Ciucă își concentrează eforturile pentru a atrage susținerea partidelor de dreapta și a uni electoratul de centru-dreapta. „Discutăm constant cu liderii partidelor de dreapta și vom continua să căutăm soluții pentru a construi un front comun. Suntem în perioada vacanțelor, dar odată ce toți partenerii noștri vor fi disponibili, vom avea discuții concrete”, a precizat Ciucă.

Întrebat dacă ar putea să ceară sprijinul partidelor de dreapta pentru propria candidatură la alegerile prezidențiale, Ciucă a răspuns că toate opțiunile sunt deschise și vor fi discutate în cadrul viitoarelor întâlniri.

Bogdan Chirieac: Asta înseamnă că haosul va domni din nou peste România

„Păi am uitat de unde am plecat, de ce ne-am despărțit de USR, de Vlăduț Magicianu', de toată lumea?!”, a întrebat retoric prezentatoarea România TV, în urma unui material unde a fost prezentată știrea în cauză.

„Deci eu am un respect uriaș pentru Magicianu'. A dat o țeapă de un miliard de euro și s-a dus în Parlamentul European. Adică, ce vreți? O forță mai mare decât asta? Dacă era altcineva și dădea o țeapă de 1000 de euro... era reținut. Magicianul este în Parlamentul European. E un om deosebit. Iar faptul că PNL-ul se gândește să facă alianță cu ai mei (n.r. - cu USR), e un lucru bun. Asta înseamnă că haosul va domni din nou peste România. Ne-am săturat de stabilitate, ne-am săturat de puțină creștere, lasă să mai vină și ai noștri la putere”, a răspuns analistul politic Bogdan Chirieac.

Dragoș Pîslaru: Nu poți să fii și în guvernare, și să pretinzi că oferi o alternativă de opoziție

Declarațiile lui Ciucă au stârnit reacții și din partea opoziției de dreapta. Dragoș Pîslaru, copreședintele REPER, a solicitat PNL să se retragă din actuala guvernare dacă dorește să construiască o alianță de dreapta. „PNL trebuie să fie clar în privința opțiunii sale ideologice. Nu poți să fii și în guvernare, și să pretinzi că oferi o alternativă de opoziție”, a afirmat Pîslaru.

Pîslaru a subliniat importanța unei coaliții largi de dreapta care să sprijine un candidat comun la alegerile prezidențiale, reflectând dorințele electoratului de centru-dreapta pentru o societate progresistă și democratică.

„Dacă există această claritate și putem spera la ceva, mie mi-ar plăcea să văd eventual o coaliție mai largă, care să cuprindă și USR-ul, să aibă un candidat comun la alegerile prezidențiale, ceva ce din discuțiile pe care le-am tot avut cu românii în perioada aceasta pare să fie un deziderat, mai ales pe zona aceasta de centru, centru-dreapta, o zonă care-și dorește progresul societății și democrația, ar fi poate de bun augur”, a mai precizat Pîslaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel