Se așteaptă ca Austria să renunțe la dreptul de veto asupra aderării depline a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, deschizând calea pentru ca cele două țări să devină membre cu drepturi depline după mai bine de un deceniu de când îndeplinesc toate criteriile tehnice.
CITEȘTE ȘI - Răsturnare de situație cu Schengen. Președintele Bulgariei cere să nu punem carul înaintea boilor
România și Bulgaria au aderat parțial la Schengen în martie 2024. S-au suspendat controalele la frontierele aeriene și maritime între aceste țări și celelalte 27 de țări din zona de călătorie. Dar controalele la frontierele terestre au rămas în vigoare din cauza dreptului de veto al Austriei pe fondul preocupărilor din Viena cu privire la migrația neregulată, notează Financial Times.
Austria este acum pregătită să ridice interdicția, la întâlnirea miniștrilor Afacerilor Interne din Austria, România, Bulgaria și Ungaria, vineri, la Budapesta, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile.
Aderarea țărilor ar trebui apoi oficializată, eventual la următoarea reuniune regulată a tuturor miniștrilor de interne din UE, programată pentru 12 decembrie. Acest lucru ar permite ridicarea tuturor restricțiilor la începutul anului viitor, mai notează publicația.
Foto: Agerpres
Comisarul UE pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat miercuri jurnaliştilor că este „optimistă” că ar putea fi găsită o dată la întâlnirea de vineri, la care va participa şi ea.
„Sper că acest lucru se va întâmpla. Ambiția mea este să obțin această decizie anul acesta”, a spus Johansson.
România și Bulgaria au aderat la UE în 2007. Dar apartenența lor la zona fără frontiere a fost suspendată din cauza îngrijorărilor legate de corupție și a îngrijorărilor că cele două țări, care fac, de asemenea, parte a frontierei externe a UE, nu ar face suficient pentru a aborda situația ilegală. migrație.
Guvernele UE au fost de acord cu aderarea lor parțială la Schengen în martie, dar Viena a continuat să se opună apartenenței lor depline la zonă - care cuprinde toate statele membre UE, cu excepția Irlandei și Ciprului, plus Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.
Guvernele de la București și Sofia au sporit securitatea la granițele lor, iar cererile de azil și sosirile de migranți ilegali în țări au scăzut. Austria este în prezent mulțumită, potrivit celor familiarizați cu discuțiile.
Cu toate acestea, în ciuda acordului Austriei, Țările de Jos ar putea încă împiedica procesul. Guvernul olandez a dat undă verde în 2023 ca Bulgaria și România să adere la Schengen, înainte ca partidul de extremă dreaptă Libertatea lui Geert Wilders să se alăture coaliției de guvernare a țării în urma alegerilor din noiembrie trecut.
Odată ce veto-ul Austriei va fi ridicat, parlamentul olandez va organiza o altă dezbatere pe această problemă și ar putea recomanda revizuirea poziției Olandei.
„În mod normal, intenția ar fi să menținem poziția adoptată”, a spus un oficial, dar a adăugat că există o „posibilitate” ca deputații de la Haga să se răzgândească.
Oficialii informați despre discuții cred că, dacă se ajunge la un acord la întâlnirea de vineri, acesta va trimite un semnal puternic Olandei de a nu schimba cursul.
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat la începutul acestei săptămâni că este încrezător într-un acord.
„Avem deja un calendar convenit. Se va întâmpla de la 1 ianuarie 2025”, a spus Ciolacu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci