Scenariul lui Chirieac privind prezidențialele. „Am auzit o caracterizare de la cetățeni americani: De la Ion Iliescu, nu a fost un politician mai priceput ca el”

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Analistul politic Bogdan Chirieac a fost prezent în studioul România TV, unde a vorbit despre posibilii candidați la alegerile prezidențiale din România care vor avea loc la finalul anului 2024. 

Bogdan Chirieac a fost întrebat cum interpretează apariția în sondaje a lui Eduard Hellvig, care nu e străin de partidul Național Liberal, un om care are un trecut larg în PNL. Analistul a subliniat faptul că acesta a deținut funcții importante în cadrul partidului, inclusiv pe cea de secretar general. 

„Nu este străin de Partidul Național Liberal. A fost secretar general al Partidului Național Liberal, ministru, consilier al lui Crin Antonescu, dar a fost ministrul la Dezvoltare în mandatul lui Victor Ponta, când Victor Ponta era premier, a fost europarlamentar, după care a fost șef de serviciu, cu adevărat de excepție fiindcă a denunțat protocoalele abjecte între SRI, DNA, Parchetul General și Înalta Curte de Justiție și Casație. Deci ei aveau protocol la Înalta Curte cu SRI-ul.

De asemenea, și când era director al SRI, a avut nenumărate apariții în care milita pentru democratizarea Serviciilor Secrete, inclusiv faptul că ele nu sunt suficient de bine controlate de către Parlament și societatea civilă, ceea ce e adevărat și în zilele noastre. Deci un om cu adevărat foarte bun, Eduard Hellvig.”, a spus Bogdan Chirieac.

 

2. Directorul... (directorul-sri--eduard-hellvig_96554600.jpg)

 

„Ideea că Nicolae Ciucă nu ar intra în turul 2 e puțin probabilă"

Bogdan Chirieac este de părere că șansele ca PNL să schimbe candidatul sunt reduse în acest moment. Potrivit acestuia, ideea că Nicolae Ciucă nu ar ajunge în turul 2 al alegerilor prezidențiale este considerată improbabilă, deoarece acest lucru ar putea afecta rezultatul PNL în alegerile parlamentare din 1 decembrie.

„După ce s-a stabilit calendarul alegerilor, după anunțul de ieri, și după faptul că Nicolae Ciucă va pleca o săptămână la summitul NATO, va avea mai multe întrevederi cu înalți oficiali de la Washington, chestiunea ca PNL să schimbe candidatul e mai puțin posibilă în acest moment. (...)

Nicolae Ciucă este în toată puterea, general autentic, și-a câștigat stelele de general pe câmpurile de bătălie, în teatrele de operațiuni și, după cum l-a caracterizat ambasadorul american Adrian Zuckerman, dacă America ar fi să sprijine pe cineva, l-ar sprijini pe Ciucă.

Adrian Zuckerman l-a și decorat pe Nicolae Ciucă cu o decorație care a mai fost oferită doar Regelui Mihai de către Statele Unite. Deci, ideea că Nicolae Ciucă nu ar intra în turul 2 e puțin probabilă fiindcă partidul va fi obligat să tragă. De ce? Pe 24 e primul tur la prezidențiale, pe 1 decembrie parlamentarele. Dacă nu intri în turul 2, partidul va avea un scor mult diminuat pe 1 decembrie.”, a spus Bogdan Chirieac. 

 

4. Inquam Pho... (ciuca-ciolacu-inquam_photos_octav_ganea_92684600.jpg)

 

„De la Ion Iliescu, nu a fost un politician mai priceput ca Marcel Ciolacu"

În opinia analistului, în contextul alegerilor prezidențiale și având în vedere modul în care s-au organizat alegerile recente, preferații pentru turul 2 ar fi Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

„Am auzit o caracterizare de la cetățeni americani, care cunosc bine România, și anume că de la Ion Iliescu, nu a fost un politician mai priceput ca Marcel Ciolacu. Poate merită să ne uităm, văzând de la depărtarea lucrurile, poate se văd mai clar.

În opinia mea, astăzi când vorbim, preferați pentru turul 2 la prezidențiale, mai ales după felul în care s-au organizat alegerile, sunt Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.”, a spus Bogdan Chirieac. 

De asemenea, analistul politic consideră că Marcel Ciolacu va fi candidatul PSD la prezidențiale. 

„În opinia mea, candidatul Partidului Social Democrat la prezidențiale va fi domnul Marcel Ciolacu, altfel ce rost ar fi avut să-și facă profilul extern, apăsat, pe care îl are în acest moment...”, a mai spus analistul politic.

 

3. Foto: Ager... (lasconii_75803400.jpg)

 

Primarii nu pot influența alegerile prezidențiale 

Bogdan Chirieac a exprimat o opinie despre recomandările politice ale primarilor, argumentând că rolul principal al unui primar este să gestioneze problemele locale, nu să influențeze alegerile prezidențiale sau parlamentare.

„Degeaba domnul Emil Boc recomandă să fie ales domnul Nicolae Ciucă căci dacă pe Emil Boc l-au ales alegătorii, sau pe Robert Negoiță, lumea nu ține cont de recomandarea lor în aceeași măsură. Fiindcă eu am ales pe Boc sau pe Robert Negoiță în primare, dar dacă Negoiță spune: „Votează PSD!” și Boc spune: „Votează candidatul PNL!”, eu, cetățean la Sectorul 3 sau la Cluj, nu mă iau după primari la chestiunea asta.

Primarul să facă curățenie, să facă șosele. Nu-mi spune mie primarul pe cine să votez la președinție. De aici e diferența și de scor. Împreună, PNL-PSD, au luat 66% la locale, la europarlamentare 48%, deci diferență foarte mare, 18 puncte.

Dacă eu sunt din Cluj și sunt hashtag, votez cu doamna Elena Lasconi. Suntem mulți fascinați de doamna Lasconi. S-a schimbat și doctrina. De la neomarxism, suntem naționaliști-patrioți.", a spus Bogdan Chirieac la România TV. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel