Florin Cîțu a anunțat strategia pe care o va folosi PNL pentru a se descotorosi de fostul său lider. Premierul a dat un semnal puternic privind soarta lui Ludovic Orban, când a spus despre președintele în funcție al partidului ”Cred că a ales un mod foarte urât să iasă din politică”.
Potrivit unor surse din interiorul PNL, mesajul transmis de premier este decodat în felul următor în partid: nu îi dați lui Orban votul filialei pentru Moțiune!
Candidații la șefia PNL au nevoie de 10 astfel de voturi. În Congres se votează secret, iar susținătorii oficiali ai lui Cîțu (șefi de filiale, miniștri, primari, șefi de CJ) au o pondere de 67/5000. Cei 67 de lideri care au semnat scrisoarea anti-Orban au 67 de voturi. Pe acest lucru se bazează Orban, care speră să ”întoarcă” sala, să mobilizeze membrii simpli de partid în favoarea sa, adunând voturile lor la Congres.
Pentru asta, însă, trebuie să ajungă la votul din Congres, obținând 10 semnături pe Moțiunea sa de la șefii de filiale județene. Fiecare dintre cele 47 de filiale poate susține toate moțiunile, o singură moțiune sau se poate abține. Fără 10 voturi, cacndidații nu ajung în fața Congresului, nu pot candida la președinția PNL.
Atacurile lui Orban la adresa premierului au trecut linia roșie, spun sursele PNL consultate, iar șefii de filiale se tem că Orban va escalada războiul, profitând de ultra-mediatizarea momentului electoral. Astfel, el va da greutate unor acuzații de la tribuna Congresului, afectând grav imaginea partidului și poziția sa la guvernare.
Ca urmare, s-ar fi activat planul de a-l bloca total pe Orban, care nu va primi cele 10 voturi de la filiale necesare pentru a intra în Congres. Eventualele acuzații vor deveni, deci, simple cuvinte lansate de un om pe care partidul l-a abandonat, care ”a ieșit urât din politică”.
Orice va spune, se va răspunde că e doar răzbunarea celui care a fost respins de partid, care nu a reușit să obțină încrederea a 10 organizații județene pentru a putea candida în 25 septembrie.
Cum a ajuns Ludovic Orban ca, de la susținerea a 36 de organizații județene, în primăvară, să mai rămână cu un singur vot, și acela discutabil, la depunerea Moțiunii, în august?
Problemele lui Orban încep chiar de la înscăunarea ca președinte PNL, în 2017. În acel moment, încă se mai vorbea de tabăra PNL și tabăra PDL, după fuziunea celor două partide care se dușmăniseră mulți ani și fuseseră obligate să se alieze doar de dezastrul electoral din primăvara anului 2014. Vechiul PNL îl propusese, ca soluție de avarie, pe Cristian Bușoi, dar acest politician tânăr nu interacționase prea mult cu baza partidului, astfel că nu a obținut sprijinul tuturor organizațiilor. Orban a fost lansat pe orbită de aripa PDL, care i-a acordat un sprijin consistent, astfel încât, adăugând susținători săi din tabăra PNL, să ajungă la un asigurător 65%.
Simțind direcția votului, cei 4500 de delegați aflați în sala Romexpo au mers cu prezumtivul câștigător, urcând scorul lui Orban la 80 de procente. Orban s-a achitat de obligații, iar aripa PDL a fost corect recompensată: liderii fostului PDL au plecat la Bruxelles, când au vrut, au obținut funcții de miniștri, în guvernele liberale etc.
Oameni raționali, pedeliștii din PNL au evaluat corect uzura imaginii lui Orban și au fost primii care l-au abandonat. Cîțu a fost susținut la început doar de trei organizații din Ardeal, ajungând astăzi să aibă 36 de filiale, exact câte clama Orban la începutul cursei electorale din PNL.
Este drept că președintele încă în funcție al partidului are o legătură mai bună cu primarii, cu membrii din teritoriu, și încearcă să creeze o fractură între elită și marea masă a alegătorilor, cea de la care așteaptă votul în ziua Congresului. Angajarea totală a liderilor județeni și a celor naționali în tabăra lui Cîțu lasă însă puțin loc de manevră pentru subordonații acestora, conștienți că dacă nu vine la putere tabăra pe care au susținut-o, au șanse mai mici de participare la ”beneficiile” guvernării. Banii pentru primari, care vor fi veni fie înainte, fie cel mai probabil după 25 septembrie, sunt un argument serios în favoarea premierului. Fie vor fi distribuiți de Cîțu, fie nu vor mai veni deloc, așa cum vrea USR-PLUS.
În concluzie, sunt mari șanse ca Orban să nu obțină cel 10 voturi de la filiale, pentru moțiune, și să urmărească de la televizor discursul de acceptare a președinției PNL de către Cîțu. Sau dacă intră în sală să iasă cu un vot comparabil cu cel pe care l-a primit contra-candidatul său în 2017.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News