Opoziția din Polonia încearcă să modifice rezultatul votului prin manifestații de forță. Ar putea fi metodele poloneze folosite în România, pentru a împiedica un guvern PSD condus de Liviu Dragnea?
Opoziția de la Varșovia a scos mii de persoane în stradă, a blocat activitatea Parlamentului, prin ocuparea cu forța a tribunei, împiedicând adoptarea legii Bugetului. Motivul invocat: coaliția de guvernare a modificat regulamentul de acces al presei în Cameră în condiții considerate ilegale de către Opoziție. Ar putea fi aceste metode folosite și în România, pentru a împiedica un guvern PSD condus de Liviu Dragnea?
Fermitatea cu care liderii PNL și USR anunță o coaliție de guvernare de Dreapta, deși au pierdut alegerile, pot duce cu gândul la un scenariu tras la indigo după cel din Polonia. Motivul ar fi nerespectarea legii 90/2001, care nu permite persoanelor condamnate penal să ocupe funcții în guvern.
În acest sens, lideri USR au anunțat, imediat după aflarea rezultatului votului, că vor scoate oameni în stradă, iar PNL a făcut din contestarea lui Dragnea principala temă de atac. De asemenea, președintele a reiterat angajamentul său de a respecta criteriile de integritate, mai importante chiar decât legea.
Evoluția scenei politice din Varșovia și mai ales reacția comunității internaționale sunt urmărite la București, în funcție de rezultate putând fi repetată manevra și în România. În cazul în care debutează o astfel de criză politică, tehnocrații conduși de Cioloș rămân la Putere, cel puțin în următoarele trei luni.
Criză majoră în Polonia: Opoziția atacă în Parlament și în stradă
Câteva mii de persoane s-au adunat încă o dată duminică la Varșovia, în continuarea manifestațiilor organizate de vineri pentru a protesta față de tentativa de a limita accesul presei în Parlament și adoptarea bugetului de stat pe 2017 în condiții pe care opoziția le consideră ilegale.
La finalul întâlnirii cu președintele Andrzej Duda, liderii partidelor Nowoczesna (liberal), PSL (Partidul Țărănesc) și Kukiz'15 (antisistem) au afirmat presei că au reiterat în fața șefului statului apelul lor de a se reveni asupra restricțiilor prevăzute pentru mass-media și a convoca o nouă ședință parlamentară marți pentru dezbateri conform regulamentelor și reluarea votului vineri, în special pentru buget.
"Președintele a cerut analize juridice referitoare la partea din sesiunea parlamentară" consacrată votului ale cărui modalități au fost puse sub semnul întrebării de opoziție, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției, Marek Magierowski.
Sâmbătă, principalele partide de opoziție au anunțat că vor sesiza justiția pe subiectul votului din ziua precedentă.
Andrzej Duda, care joacă rolul de mediator și încearcă să modereze criza politică, urma să îl primească în cursul serii pe liderul celui mai mare partid de opoziție (PO, centrist), Grzegorz Schetyna, înainte de a se întâlni luni cu șeful partidului aflat la putere Lege și Justiție (PiS), Jaroslaw Kaczynski, și cu președintele Camerei inferioare a Parlamentului, Marek Kuchcinski.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu