Scene ca în perioada comunistă în Polonia. Tusk a demis șefii mass-media de stat și a trimis Poliția în instituție / video

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Noul guvern polonez condus de Donald Tusk a demis conducerea presei de stat.

Guvernul polonez condus de Donald Tusk a lansat miercuri o reformă a presei de stat și a demis pe șefii acesteia, în timp ce emisiunile au fost întrerupte, notează France24.

Schimbarea vine la o săptămână după ce premierul Donald Tusk a preluat puterea și după opt ani de guvernare a partidului Lege și Justiție (PiS).

Politicienii PiS au denunțat lichidarea presei ca fiind „ilegală”, în timp ce aliatul lor, președintele țării, a cerut guvernului „să respecte ordinea juridică a Poloniei”.

Mass-media de stat sub PiS a fost acuzată în mod regulat de părtinire politică, propagandă guvernamentală și atacuri verbale asupra opoziției.

Ministerul Culturii a declarat că președinții și consiliile agenției de televiziune, radio și știri deținute de stat au fost revocați în încercarea de a restabili „imparțialitatea” presei publice.

La scurt timp după anunț, emisia postului de știri de stat TVP a fost suspendată, doar sigla televiziunii a rămas vizibilă pe ecranele TV.

Site-ul web al canalului de știri TVP Info a fost și inaccesibil.

Protestele opoziției

Marți, noul bloc de guvernământ a adoptat o rezoluție prin care cere restabilirea „imparțialității și fiabilității presei publice”.

Însă parlamentarii PiS au boicotat votul parlamentar, organizând un protest în clădirile televiziunii de stat, care a continuat până în noaptea de miercuri.

Iar miercuri a intervenit președintele Andrzej Duda.

„În legătură cu acțiunile Ministerului Culturii de astăzi în ceea ce privește mass-media publică, îl atenționez pe prim-ministrul Donald Tusk și cabinetul să respecte ordinea juridică a Poloniei”, a scris el pe X.

Acesta a atașat o scrisoare către Tusk în care spunea că „o rezoluție a parlamentului nu are putere legală”.

Tusk a răspuns imediat pe Twitter, spunând: „Așa cum v-am informat deja, acțiunile de astăzi sunt – în conformitate cu intenția dumneavoastră – care vizează restabilirea ordinii legale și a decenței comune în viața publică”.

„Puteți conta pe hotărârea noastră de fier în această chestiune”, a adăugat el.

În urma schimbărilor în managementul presei de stat, președintele PiS, Jaroslaw Kaczynski, a mers personal la televiziunea de stat.

Kaczynski este cel mai proeminent politician al PiS și timp de opt ani a fost considerat liderul de facto al Poloniei.

„Nu există democrație fără pluralism media sau mass-media puternică anti-guvernamentală, iar în Polonia acestea sunt mass-media publică”, a spus el reporterilor marți seară.

„Discurs partizan”

Kaczynski a spus că politicienii PiS ar putea continua protestul pe schimburi rotative.

Fostul premier Mateusz Morawiecki, prezent și el în clădire, a declarat că „o intruziune forțată” a noii conduceri are loc în televiziunea de stat.

„Ceea ce vedem este primul pas către o dictatură”, a spus Morawiecki reporterilor.

Miercuri, un reporter AFP a văzut și poliția intrând în clădirea televiziunii.

Un fost ministru al Culturii din guvernul PiS a declarat că demiterea presei de stat este „ilegală”.

„Acesta este în mod clar un atac la adresa mass-media liberă, este o încălcare a legii”, a declarat Piotr Glinski pentru AFP.

Guvernul PiS a fost criticat frecvent de opoziție și de organizațiile non-profit deopotrivă pentru că a încercat să reducă la tăcere mass-media independentă și să limiteze libertatea de exprimare.

Reporteri fără frontiere (RSF) a declarat în 2020 că „discursul partizan și discursul instigator la ură sunt încă o regulă în mass-media de stat (a Poloniei), care au fost transformate în propagandă guvernamentală”.

În raportul din 2023, RSF a mai spus că guvernul PiS „și-a multiplicat încercările de a schimba linia editorială a presei private și de a controla informațiile despre subiecte sensibile”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel