EXCLUSIV  Scene de groază: A dat intenționat cu mașina peste o ursoaică și puii ei! Chiriac, Wildlife România, AVERTISMENT: ASTA e cauza!

Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ

O ursoaică cu pui a fost lovită intenţionat cu maşina de către turişti, după ce le furase mâncarea. Un specialist în comportamentul urşilor a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, cum s-a ajuns la această situaţie, dar şi care sunt soluţiile pentru evitarea unor astfel de incidente. 

Mai mulţi turişti care se opriseră pentru un picnic la marginea pădurii au avut parte de musafiri nepoftiţi la masă: o ursoaică cu pui. Speriaţi de întâlnire, tinerii s-au urcat în maşină şi au accelerat chiar în direcţia animalelor. 

VEZI ŞI Ursoaică cu pui, lovită intenţionat cu maşina de turişti

"Am văzut filmarea. Astfel de comportamente nu sunt în niciun caz normale. Sunt atât de des astfel de ştiri cu recomandări! Trebuie evitat absolut orice contact cu urşii, pentru că sunt animale imprevizibile care pot răni grav sau mortal. În niciun caz nu era soluţia asta. Soluţia ar fi fost ca aceşti urşi să nu existe acolo. 

Totul pleacă de la cauza pentru care urşii se obişnuiesc să tolereze prezenţa oamenilor. E vorba de gunoaie, care nu ar trebui să fie prezente în habitatele urşilor! Ar trebui curăţate zonele destul de des, sunt acele containere bear-proof (anti-urşi) care ţin gunoaiele la distanţă de aceste animale şi care sunt folosite în toate ţările civilizate. Sunt, practic, containere cu un mecanism special, astfel încât animalele nu au acces la ele. Nehrănindu-se cu gunoaie, nu ar mai sta urşii pe marginea drumului. În cazul în care sunt observate astfel de animale pe marginea drumului, ideal ar fi să fie ignorate. Dar dorinţa este mare, oamenii sunt tentaţi să îşi înfrumuseţeze pagina de socializare cu imagini spectaculoase. Sunt zonele astea turistice foarte bine cunoscute, cum sunt Lacul Sf. Ana, DN2 în zona Lepşa, Ojdula, Transfăgărăşanul, care sunt tranzitate de turişti. Spre deliciul turiştilor, urşii îi tolerează pe oameni şi se ajunge la cazuri din astea. 

Soluţia acolo e foarte clară. Autorităţile ar trebui, chiar dacă este dificil, să facă în aşa fel încât să colecteze gunoaiele mai des sau să monteze acele containere de care spuneam. La Tuşnad deja s-au montat în unele zone ale localităţii.", a declarat Silviu Chiriac, consilier în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vrancea şi ONG-ist în cadrul Wildlife România, în exclusivitate pentru DC NEWS.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel