Un schelet vechi de 3.000 de ani a fost găsit în Botoșani şi transferat apoi la Iaşi.
Un schelet uman, vechi de peste 3.000 de ani, a fost descoperit în urma unor săpături arheologice efectuate, recent, în judeţul Botoşani. Acesta datează de la începutul Epocii Bronzului și, spun arheologii, ar putea aparține unei figuri importante a vremii.
Scheletul a fost transferat la Iași, unde antropologii urmează să-i stabilească vârsta și sexul, scrie Ziarul de Iași, citând Agerpres. Scheletul, despre care arheologii spun că aparține culturii Yamnaya, a fost descoperit pe raza comunei Drăguşeni, județul Botoșani.
"Cercetările de la Drăguşeni s-au axat pe mai multe perioade şi în mai multe situri. Începând din anul 2018 efectuăm cercetări de suprafaţă în zonă şi cu ocazia unei vizite în teren, împreună cu colegi de la Institutul de arheologie din Iaşi, am identificat urmele a doi tumuli, două monumente funerare de mari dimensiuni, destul de aplatizate din cauza agriculturii şi pe care am decis, recent, să îi studiem, având în vedere că ei se deteriorează în fiecare an tot mai mult. Am urmărit recuperarea informaţiei ştiinţifice, în cea mai mare parte, precum şi documentarea urmelor lăsate, identificând deocamdată un singur schelet. Scheletul aparţine începutului Epocii bronzului, respectiv culturii Yamnaya care este cunoscută destul de puţin pe teritoriul judeţului Botoşani", spune Adela Kovacs, şefa Secţiei de arheologie a Muzeului Judeţean Botoşani.
La săpături au participat atât arheologi de la Muzeul Judeţean Botoşani, de la Institutul de arheologie din Iaşi, precum şi arheologi de la Universitatea din Opava şi de la Muzeul Sileziei din Cehia.
"Scheletul păstrează urme de ocru roşu, o substanţă care a fost pusă pe defunct, în zona capului şi în zona picioarelor, pentru a sublinia un rit legat de renaştere, de sânge, de lumea cealaltă. Poziţia corpului este una chircită. Iniţial, a fost aşezat pe spate, cu genunchii aduşi către piept, care sugerează poziţia fetală. Această poziţie a bebeluşului reprezintă redarea pământului pentru o viitoare naştere", a adăugat şefa Secţiei de arheologie a Muzeului Judeţean Botoşani.
Descoperirea scheletului vechi de 3.000 de ani va "aduce informaţii foarte valoroase cu referire la ritualurile funerare practicate în acea perioadă", spun arheologii. În plus, ar putea fi vorba de o figură marcantă a vremii, cred aceștia.
"Întreg judeţul Botoşani are numeroşi tumuli. Zona Drăguşeni în mod deosebit este preferată de către anumite comunităţi preistorice pentru a-şi înhuma conducătorii probabil, pentru că aceşti tumuli sunt elemente de prestigiu funerar. Faptul că o anumită comunitate sapă groapa şi construieşte aceste morminte şi le acoperă cu adevărate dealuri artificiale, probabil semnalizau şi altor populaţii faptul că acolo se află o căpetenie de top sau persoane importante ale comunităţii", a mai precizat Adela Kovacs.
Scheletul a fost transferat la Iași, unde antropologii urmează să-i stabilească vârsta și sexul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu