Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunțat marți că se lucrează la mai multe scenarii privind schema de compensare și plafonare a prețurilor la energie, iar scenariul de bază presupune continuarea actualei scheme pentru o perioadă limitată de 3-6 luni.
Decizia va depinde de situația regională și de instabilitatea din Republica Moldova, Transnistria și Ucraina.
„Lucrăm pe mai multe scenarii. Un scenariu este continuarea schemei, așa cum este ea astăzi, pentru o perioadă, bineînțeles, limitată de timp, 3-6 luni de zile, în funcție de situația regională și de instabilitatea din Republica Moldova, din Transnistria, din Ucraina și așa mai departe”, a declarat ministrul Burduja.
Ministrul Energiei a subliniat că, pentru continuarea schemei, este necesară asigurarea fondurilor necesare, inclusiv pentru acoperirea datoriilor acumulate către furnizori.
„Dacă vom continua schema de compensare și plafonare, ceea ce pare a fi scenariul de bază, va trebui și finanțată, pentru a putea să mai stingem din datoriile acumulate către furnizori”, a explicat Burduja.
Potrivit acestuia, lipsa finanțării ar putea provoca dificultăți furnizorilor, care ar risca să nu își poată onora obligațiile de plată către distribuitori, generând astfel probleme în lanț în sectorul energetic.
Sebastian Burduja a anunțat că o decizie finală în privința schemei va fi luată în cadrul Comitetului Interministerial, care include Ministerul Energiei, Ministerul Finanțelor, ANRE, ANAP, Comisia de Prognoză și alte instituții relevante.
„Ne-am asumat ca în Comitetul Interministerial, care include și Ministerul Energiei, dar și Ministerul Finanțelor, ANRE, ANAP, Comisia de Prognoză și mulți alții, să avem o propunere finală până la sfârșitul acestei luni. Ea va veni la pachet cu proiectul de buget, pentru că schema trebuie finalizată. Deci va fi final de ianuarie, poate începutul lunii februarie. Eu îmi doresc cât mai curând”, a precizat ministrul.
Sebastian Burduja a evidențiat importanța clarificării situației în sectorul energetic, care are nevoie de predictibilitate, atât pentru producători, cât și pentru furnizori.
„Sectorul energetic cere o clarificare și inclusiv producătorii, dar și furnizorii au nevoie de această predictibilitate”, a subliniat ministrul.
Decizia privind continuarea schemei și modul de finanțare al acesteia urmează să fie discutată cu Ministerul Finanțelor, în cadrul unei decizii asumate la nivel guvernamental.
„Trebuie să discutăm și cu Ministerul Finanțelor și pe o decizie asumată la nivelul întregului guvern, să vedem în ce formulă vom continua, de câți bani vom avea nevoie și cum putem să planificăm aceste plăți în timp, pentru a putea să menținem și sănătatea sectorului energetic”, a concluzionat Sebastian Burduja.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci