Medicul Vasi Rădulescu a transmis, joi, un mesaj tranșant cu privire la schemele de tratament împotriva infecției cu SARS-CoV-2 care s-au viralizat în mediul online. „Zeci de mii de share-uri care amplifică drama în care suntem”, avertizează medicul.
„Circulă pe aici (n.r. Facebook) tot felul de scheme de tratament pentru Covid-19, printate în tabele, unele cică sunt „atestate” de medici celebri. Zeci de mii de share-uri care amplifică drama în care suntem.
Azitromicina și Claritromicina nu se iau în viroze. Covid-19 este o viroză. A fost un mare fâs cu azitromicina, dar studiile clinice nu au arătat efecte pozitive certe, cu atât mai puțin nu e recomandat a se lua acasă, în forme ușoare.
Dexametazona nu se ia acasă, în forme ușoare, pentru că amplifică tabloul. Se dă în spital, din mâna medicilor, când există insuficiență respiratorie, studiile arătând că scade mortalitatea cu câteva procente.
Vitaminele de tip C, D, E, mineralele de tip Zinc, Magneziu etc. nu și-au dovedit utilitatea. Nu vor face în principiu nici rău, dar nici bine.
Ivermectina nu se ia că nu are vreun efect pozitiv dovedit într-un studiu clar. Nu e aprobată de FDA sau EMA.
Tot felul de antivirale prezentate drept „miraculoase” nu au efect dovedit”, a scris, joi, medicul Vasi Rădulescu pe contul de Facebook.
Ulterior, acesta a adăugat:
„În caz de febră puteți lua paracetamol sau ibuprofen.
Vă hidratați BINE de tot.
Vă odihniți BINE de tot.
Încercați să mâncați legume/fructe/proteină.
Țineți legătura cu medicul de familie.
Utilizați un pulsoximetru simplu, de deget.
În caz de respirație grea, scăderea saturației sub 94%, anunțați medicul și/sau serviciul 112.
Aveți grijă de voi. Rămâneți informați. Nu picați în tot felul de capcane de pe internet”, a conchis medicul Vasi Rădulescu.
În ziua în care România doboară un nou record negativ, de 1.727 pacienţi COVID la ATI, autoritățile anunță că niciun pat nu este liber în țară.
Joi, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1593 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19.
În București sunt avizate de DSP 336 paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19. De asemenea, la nivel național există o rezervă operațională de 158 paturi ATI destinate pacienților de COVID-19. Aceste paturi sunt activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienților ATI depășește capacitatea secțiilor principale.
La nivel național, la acest moment, nu sunt paturi libere ATI, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News