EXCLUSIV  Schengen. Ambasadorul Dan Mihalache a spus ce greșește România în negocierile cu Nehammer / video

Dan Mihalache Foto: Crișan Andreescu
Dan Mihalache Foto: Crișan Andreescu

E.S. Dan Mihalache, ambasadorul României în Cipru, a fost invitat la interviurile DC News unde a vorbit despre aderarea României la Spațiul Schengen. 

E.S. Dan Mihalache, ambasadorul României în Cipru, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News și DC News TV, despre un subiect extrem de dezbătut în ultima perioadă: aderarea României la Spațiul Schengen. Acesta susține că România este blocată în trecut, într-o perioadă în care Schengen-ul era de foarte mare actualitate. 

„Dacă președintele Iohannis ratează oportunități, Ministerul de Externe nu are capacitatea să acționeze peste Klaus Iohannis. Vedeți ce s-a întâmplă cu Schengen.", a spus Bogdan Chirieac. 

„Eu nu vreau acum să fac o discuție, nici nu aș face-o și nici nu e rolul meu pe ceea ce există în acest moment. Eu aș vrea să ne gândim mai mult spre viitor și sunt teme la care trebuie să dăm răspunsuri: ce vrem noi într-o Europă care are o dinamică foarte aparte și care se va schimba, că vrem sau nu.

Inclusiv blocajul nostru în discuția despre Schengen arată că noi nu judecăm într-o perspectivă pe termen mediu și să anticipăm anumite schimbări care vor afecta libera circulație în Europa. Noi suntem blocați acum 10 ani. Acum 10 ani, chestiunea cu Schengen-ul era de foarte mare actualitate. Acum nu știu dacă ne pregătim să intrăm într-un spațiu care într-un an nu va mai exista. Nu știm dacă în această formă.”, a spus ambasadorul. 

„În orice formă va exista trebuie să fim acolo.”, a completat Bogdan Chirieac. 

2. E.S. Dan M... (dan-mihalache_77418000.jpg)

E.S. Dan Mihalache, ambasadorul României în Cipru, la interviurile DC News

 

România nu participă la dezbaterea europeană

Analistul politic Bogdan Chirieac este de părere că România nu participă la dezbaterea europeană ce vizează subiectul Schengen din cauza lui Klaus Iohannis. 

„Suntem participanți la această dezbatere europeană?”, a spus ambasadorul. 

„Nu, fiindcă președintele Iohannis nu a ridicat discuția la nivelul de decizii al cancelarului Nehammer, deși vorbește aceeași limbă cu Nehammer, deși era un atu. Din nefericire dânsul nu a discutat, sau dacă a discutat nu a avut succes.”, a spus Bogdan Chirieac. 

„Sunt considerente de politică internă austriacă. Mie mi se pare că trebuie să înțelegem și faptul că gestiunea relațiilor internaționale va depinde în viitor, mult mai mult decât până acum, de dinamica politică internă și de dinamica opiniei publice.”, a spus Dan Mihalache. 

Important este cum se mișcă România 

E.S. Dan Mihalache consideră că, în contextul dat, cel mai important aspect este cum se mișcă România. 

„Nu credeți că este coada Rusiei în decizia Austriei?”, a întrebat Bogdan Chirieac. 

„Putem să gândim tot felul de scenarii. Putem să gândim tot felul de explicații. Eu personal nu am argumente pentru a spune nici că da, nici că nu. Până la urmă, nu mi se pare foarte important pentru noi. Important e cum ne mișcăm noi.

Sigur că România nu va avea întotdeauna prieteni sau nu toată lumea e pozitivă. Sigur că există interese strategice, geostrategice care vin din afara spațiului european și ele vor deveni din ce în ce mai manifeste. Gândiți-vă la situația din Balcani sau la cea din Orientul Mijlociu.”, a spus Dan Mihalache, ambasadorul României în Cipru, la Interviurile DC News. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel