Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate.
Europarlamentarul Carmen Avram, într-o intervenție pentru DefenseRomania, a acuzat situația în care se află țara noastră, arătând inclusiv cu degetul către diplomația românească.
”Restul Europei nu a fost în stare să-și păstreze unitatea, pentru că ceea ce au făcut astăzi Olanda și Austria demonstrează că setul de valori și principii, care este fundamentul Uniunii Europene, nu mai valorează astăzi nimic. Călcăm peste legislație, călcăm peste faptul că ești de acord să îndeplinești o serie de criterii ca să poți intra în zona Schengen. Sunt folosite tot felul de pretexte pentru a bloca două state. Știu cât s-a pregătit România, știu rezultatele experților.
25 de țări sunt ținute în șah de două state și asta arată că în Europa există o linie de fractură care, dacă nu e reparată imediat, se va adânci.
”Cred că influența Rusiei se manifestă tot mai puternic în Uniunea Europeană prin intermediul unor state, unor guverne”, arată Carmen Avram.
Carmen Avram a mai precizat că România trebuie să regândească politica sa externă întrucât „de 20 de ani nu mai avem politică externă”.
„Pe vremea foștilor președinți, Iliescu, Emil Constantinescu erau vizite mult mai dese în străinătate. Noi nu mai mergem în străinătate ca să întărim niște relații. Noi nu mai mergem în străinătate, punct!”, spune Carmen Avram.
„România trebuie să aibă o politică externă pe măsura acestei țări, cu o poziție geo-politică foarte importantă”, a conchis europarlamentarul român.
Cum vede Carmen Avram deblocarea situației vedeți pe DefenseRomania.
Premierul Nicolae Ciucă şi-a exprimat „profunda dezamăgire” faţă de „lipsa consensului” la nivelul Consiliului JAI de joi cu privire la aderarea României la Schengen şi a subliniat că votul Austriei este unul 'nejustificat'.
„În calitate de prim-ministru şi cetăţean român, doresc să încep prin a-mi exprima profunda dezamăgire faţă de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI de astăzi în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen. (...) Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porţile Schengen ca o recunoaştere a pregătirii noastre, dar şi a eforturilor continue de ani de zile pentru protejarea graniţelor externe europene. Toate - cu o singură şi nejustificată excepţie: Austria. Unanimitatea nu a fost posibilă astăzi, în contextul în care un singur stat membru, Austria, a refuzat intrarea României. (...) Regretăm sincer şi nu înţelegem poziţia inflexibilă arătată de Austria", a declarat Nicolae Ciucă, joi, la Palatul Victoria.
El le-a mulţumit partenerilor din statele membre, Comisiei Europene, Parlamentului European, dar şi agenţiilor europene care au susţinut România „vocal, pe baze corecte, demonstrate prin argumente, fapte şi cifre solide şi care au insistat să găsim împreună soluţii".
„Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porţile spaţiului Schengen ca o recunoaştere a pregătirii noastre, dar şi a eforturilor continue de ani de zile pentru protejarea graniţelor externe europene, toate cu o singură şi nejustificată excepţie - Austria. Unanimitatea nu a fost posibilă astăzi în contextul în care un singur stat membru - Austria - a refuzat aderarea României. Această decizie rămâne fundamentată pe alegaţii bazate pe cifre pe care România le-a probat clar ca fiind incorecte. Nu am folosit nici măcar estimări naţionale. Am folosit datele agenţiilor UE care trebuie să rămână baza atunci când luăm decizii europene", a adăugat premierul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu