Camera de Comerț a Austriei ar fi consternată de decizia politică de la Viena privind veto-ul Austriei privind aderarea României la Spațiul Schengen, susține Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor din România.
Publicitate
Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România susține că a discutat cu membrii Camerei de Comerț din Austria care s-au arătat șocați de blocarea țării noastre spre aderarea la spațiul Schengen, ținând cont de investițiile austriece din România.
"Nu înțeleg care este logica leadershipului politic din Austria pentru o decizie care ar bloca accesul României în Schengen, Austria fiind al doilea sau al treilea investitor în economia României. Am fost acum două săptămâni la Viena cu niște concepte pe care le dezvoltăm de atragere de investiții în România și am luat niște modele de acolo. Colegii noștri de la Camera de Comerț din Austria nu înțelegeau nici ei, erau absolut șocați de mesajele publice care anunțau că Viena nu e de acord cu intrarea României în Schengen. Uitându-ne așa pe statistici, România era ca destinație de investiții în top 10 pentru Austria. Inclusiv firmele austriece care lucrează în România sunt afectate în acest moment. Colegii din Austria ne-au spus că pentru fiecare transport de marfă e un cost suplimentar de 200 de euro," a spus Jianu la Antena 3, la emisiunea "Income".
"Trebuie să fie un semnal și pentru politica românească: trebuie acționat și negociat în echipă. N-am văzut asta până acum, ci mai degrabă o acțiune individuală: dacă iese, atunci trage spuza pe turta lui, dacă nu iese, atunci a fost vina celorlalți. E un model de negociere politică la nivel european. România e o victimă colaterală în acest moment. Eu i-am întrebat care e rațiunea blocării României: ei au spus că au avut aproape 100 000 de migranți care culmea, vin prin Grecia, Serbia, Ungaria si-i lasă să treacă în Austria, deci nu au nici o legătură cu România si sunt nemulțumiți de funcționarea spațiului Schengen. Păi și ce faceți, blocați România pentru că nu sunteți mulțumiți cum funcționează Schengen? Sunt două consecințe majore: una economică pe care o vor resimți și austriecii și a doua, una politică și socială pentru că se va ridica antieuropenismul în România, se va vorbi de Europa care nu ne vrea, care ne ține la poartă. Pe termen mediu și lung vor fi consecințe inclusiv pentru Austria," a mai spus Jianu.
Cancelarul austriac Karl Nehammer a dat asigurări săptămâna trecută, în timpul unei vizite oficiale în Croaţia, că va susţine aderarea acestei ţări la spaţiul Schengen, însă s-ar putea opune prin veto la aderarea României şi Bulgariei, întrucât acestea nu fac suficiente eforturi pentru a opri migranţii ilegali, potrivit declaraţiilor sale consemnate de agenţiile de presă HINA şi EFE.
Croaţia şi-a îndeplinit angajamentele corect. Vom sprijini intrarea Croaţiei în Schengen, dar vom fi foarte critici faţă de eforturile Bulgariei şi României, a spus Nehammer la o conferinţă de presă la Zagreb.
El a reafirmat că, dintre cei aproximativ 100.000 de migranţi ilegali care au intrat anul acesta în Austria, circa 75.000 nu au fost înregistraţi în niciuna dintre ţările UE prin care au trecut înainte de a ajunge pe teritoriul austriac.
Doar Austria se mai opune aderării României la spațiul Schengen. Guvernul olandez a decis că va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar va bloca aderarea Bulgariei, întrucât consideră că această ţară nu întruneşte condiţiile necesare, transmite agenţia EFE.
La şedinţa sa desfăşurată vineri, guvernul olandez a analizat posibila extindere a spaţiului Schengen inclusă pe agenda reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 8 decembrie, analiză în urma căreia a hotărât să-şi dea acordul numai pentru admiterea României şi a Croaţiei.
Ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra a declarat presei că încă este prea devreme pentru a accepta aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen, iar Olanda va face o nouă evaluare în vederea susţinerii acestui pas numai atunci când se va dovedi că Bulgaria este un stat constituţional capabil să combată corupţia şi criminalitatea organizată.
Potrivit premierului olandez Mark Rutte această nouă evaluare va fi efectuată probabil anul viitor şi a atras atenţia că, la momentul actual, există în continuare preocupări asupra controlului graniţelor, întrucât există, teoretic, riscul iniţierii unui flux migrator printr-o ţară anume, astfel că doreşte ca mai întâi să fie exclusă posibilitatea trecerilor ilegale ale frontierei Schengen în Bulgaria.
La rândul său, secretarul de stat olandez Eric van der Burg a spus că nu ştie dacă ţara sa este singura membră a spaţiului Schengen care va vota împotriva aderării Bulgariei, dar nici nu vede o problemă în asta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu