Schengen. Decizia Țărilor de Jos care ar putea ține România și Bulgaria în afara spațiului de liberă circulație

Foto: Facebook Comisia Europeana
Foto: Facebook Comisia Europeana

Țările de Jos au solicitat oficial Comisiei Europene o misiune suplimentară în Bulgaria.

Comisia Europeană și-a exprimat astăzi disponibilitatea de a organiza o nouă misiune de verificare legată de Schengen în Bulgaria, la cererea Țărilor de Jos. Acest lucru a fost precizat în răspunsul Comisiei la o întrebare adresată de BTA, conform Mediapool.

Anita Hipper, purtătorul de cuvânt al Comisie Europene a confirmat că Olanda a solicitat o inspecție suplimentară în Bulgaria. Comisia va continua să faciliteze dialogul dintre cele două țări și să facă ceea ce este necesar pentru ca o decizie să poată fi luată cât mai repede posibil, a adăugat ea.

Comisia Europeană este de părere că Bulgaria și România îndeplinesc cerințele pentru aderarea deplină la Schengen. Comisia sprijină pe deplin admiterea Bulgariei și României la Schengen, a adăugat Hipper.

Țările de Jos au solicitat o misiune suplimentară în Bulgaria

Țările de Jos au solicitat oficial Comisiei Europene (CE) o misiune suplimentară de stabilire a faptelor în Bulgaria, a informat BNR. Misiunea este legată de dreptul de veto al regatului asupra aderării Bulgariei la spațiul Schengen, căruia i se opune și Austria.

Țările de Jos se concentrează pe problemele de justiție la nivel național, în timp ce Austria are rezerve cu privire la securitatea frontierei.

Solicitarea acestei misiuni a fost anunțată în urmă cu mai bine de o lună de ministrul migrației din Țările de Jos, Erik van der Burgh, iar mai târziu de premierul interimar, Mark Rutte, care a subliniat în mod explicit că se aștepta la un obiectiv și nu un „raport îndulcit” despre statul de drept. 

Olanda așteaptă o evaluare a ultimelor modificări legislative din Bulgaria, care afectează controlul Procurorului General, modificările pentru KPCONPI și modificările constituționale.

„Comisia va continua să sprijine dialogul dintre statele membre în cauză pentru a se asigura că o decizie este luată cât mai repede posibil, inclusiv prin organizarea unei misiuni de constatare a faptelor”, au precizat reprezentanții CE.

Miercur, în Olanda au loc alegeri parlamentare anticipate. Potrivit sondajelor, favorit este partidul „Noul Contract Social” condus de Pieter Omtzicht. Este de centru-dreapta și, deși face parte din Partidul Popular European, se opune viitoarei extinderi a UE.

„Pentru Omtzicht, prioritățile sunt politica internă și cu greu vă puteți aștepta la o decizie pozitivă pentru Schengen”, a declarat europarlamentarul Sofia in't Veld de la „Renew Europe” pentru BNR.

Nu este clar care va fi poziția partidului Apelul Creștin Democrat, care potrivit sondajelor este foarte apropiată de cea a „Noului Contract Social”, a spus Jeroen Lennars, care este membru și europarlamentar din PPE.

Europarlamentarii olandezi din acest grup politic și-au schimbat poziția și susțin acum intrarea Bulgariei, dar decizia depinde de ceea ce hotărăște partidul în Olanda.

Având în vedere aceste probleme și faptul că votul acordat Bulgariei este la pachet cu cel pentru România, țara noastră se află din nou într-o situație dificilă la următorul Consiliu JAI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel