Milen Keremdchiev, politician bulgar, a avut cuvinte de laudă la adresa României.
Fostul viceministru al Afacerilor Externe de la Sofia, Milen Keremdchiev, a acordat un interviu pentru NOVA, în care a avut cuvinte de laudă față de România și de demersurile pe care țara noastră le face pentru aderarea celor două state sud-est europene la Spațiul Schengen, potrivit dnes.bg.
Mesajul de la Sofia vine în timp ce Financial Times a titrat că Austria urmează să renunțe la dreptul de veto asupra aderării depline a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, deschizând calea pentru ca cele două țări să devină membre cu drepturi depline după mai bine de un deceniu de când îndeplinesc toate criteriile tehnice.
CITEȘTE ȘI - Răsturnare de situație cu Schengen. Președintele Bulgariei cere să nu punem carul înaintea boilor
Foto: Inquam Photos / George Călin
„Suntem mai aproape de Schengen. Cu siguranță există o dispoziție în Austria de a ridica interdicția terestră a Bulgariei și României. În prezent, românii fac și treaba noastră, pentru că au un guvern stabil, o politică externă bună și un lobby puternic în instituțiile și țările relevante”, a spus el.
„Probabil că țara va intra cu granițele terestre în spațiul Schengen în martie sau aprilie. Să privim pozitiv, intrarea în Schengen va reduce așteptarea, dar dacă ne gândim că nu va fi nimeni la graniță, atunci să nu ne lăsăm păcăliți", a spus. Keremedchiev.
„România este trenul care trage vagonul bulgar către Schengen”, a mai spus Milen Keremdchiev.
Presa internațională a mai scris ieri că, în ciuda acordului Austriei, Țările de Jos ar putea încă împiedica procesul. Guvernul olandez a dat undă verde în 2023 ca Bulgaria și România să adere la Schengen, înainte ca partidul de extremă dreaptă Libertatea lui Geert Wilders să se alăture coaliției de guvernare a țării în urma alegerilor din noiembrie trecut.
Odată ce veto-ul Austriei va fi ridicat, parlamentul olandez va organiza o altă dezbatere pe această problemă și ar putea recomanda revizuirea poziției Olandei.
„În mod normal, intenția ar fi să menținem poziția adoptată”, a spus un oficial, dar a adăugat că există o „posibilitate” ca deputații de la Haga să se răzgândească.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci