Schengen. Ministrul Karner, nou mesaj pentru România: Să nu ne gândim deja la următorii pași

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc luni, la Innsbruck, Gerhard Karner (ÖVP), ministrul austriac de Interne, a insistat asupra dreptului de veto al Austriei cu privire la aderarea deplină a României și Bulgariei la spațiul Schengen, potrivit presei locale. 

Totodată, ministrul a făcut referire la acordul la care s-a ajuns deja privind ridicarea controalelor pe mare și în aer, cunoscut și sub denumirea de „Schengen aerian și maritim”. 

"Consider că este foarte important să facem acest pas acum și să nu ne gândim deja la următorii.", a subliniat Karner referindu-se la o decizie unanimă a UE și a continuat să tempereze așteptările cu privire la o aderare completă.

Karner insistă asupra „condițiilor clare”

Compromisul a fost obținut după „negocieri dure” și prevede „condiții clare”, a adăugat ministrul Karner. Acestea includ necesitatea securizării frontierei terestre și punerea la dispoziție a unor resurse și polițiști suplimentari din partea Frontex la frontiera externă. De asemenea, solicitanții de azil înregistrați anterior în România și Bulgaria ar trebui să fie trimiși în țările respective.

Acordul referitor la "Air-Schengen" înseamnă că cei care călătoresc din România și Bulgaria nu mai trebuie să zboare prin terminalele din străinătate către alte țări din UE. Pe cale terestră, controalele la frontieră rămân în continuare în vigoare. Controalele la frontierele aeriene și maritime ar trebui să fie eliminate în martie 2024. Consultările privind eliminarea controalelor la frontierele terestre vor continua în cursul acestui an, s-a spus.

Austria izolată la nivel internațional

Conform ziarului "Kurier" (ediția de luni), presiunea asupra Austriei crește pentru a fi de acord cu intrarea celor două țări în spațiul Schengen. Singura țară din UE care încă se opune acestui pas este Austria, potrivit Krone.at

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel