Schengen, modificare. Inițiativă comună la Bruxelles

Schengen
Schengen

Comisia Europeană va prezenta la sfârșitul acestei luni o propunere de modificare a regulilor ce privesc spațiul de liberă circulație Schengen pentru a le adapta noilor provocări, scrie cotidianul El Pais după desfășurarea joi a Consiliului UE pentru justiție și afaceri interne (JAI).

Inițiativa survine la scurt timp după ce cinci state europene, inclusiv Franța și Germania, au cerut celorlalte țări membre ale spațiului Schengen să accepte posibilitatea extinderii de la doi la patru ani a controalelor excepționale ce pot fi instituite la frontierele interne.

Riscurile teroriste par să-i fi convins în final pe responsabilii Comisiei Europene să se gândească la noi reguli pentru funcționarea spațiului Schengen. Comisarul european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos, a admis că actualele norme prezintă unele carențe ce fac dificilă combaterea terorismului. Totuși, el a adăugat că nu va da un cec în alb pentru orice introducere temporară a controalelor la frontierele interne.

În acest context, Avramopoulos a amintit că în luna noiembrie trebuie să înceteze respectivele controale pe care Austria, Danemarca, Germania, Norvegia (care nu este membră a UE, dar face parte din Schengen) și Suedia le-au instituit la frontierele interne nu din cauza riscurilor teroriste, ci pentru a controla mai bine migrația ilegală.

Deși nu s-a regăsit pe agenda reuniunii JAI desfășurată joi la Bruxelles, reforma spațiului Schengen a fost totuși discutată, notează El Pais. Franța și Danemarca, două dintre țările care au prezentat o inițiativă comună pentru a extinde până la patru ani controalele la frontierele interne, și-au susținut această idee în dezbatere. Conform aceluiași cotidian, aceste țări împreună cu Germania, Austria și Norvegia mizează pe sprijinul — sau măcar pe lipsa opoziției — majorității statelor membre pentru promovarea acestei inițiative.

Inițiativă comună

'Știm că teroriștii de la Barcelona au trecut prin Franța. Trebuie să găsim o modalitate de a continua să controlăm frontierele', a declarat în fața jurnaliștilor ministrul francez de interne Gérard Collomb.

Și omologul său german Thomas de Maiziere a subliniat că 'atât timp cât frontierele externe ale UE nu sunt suficient de sigure, va exista necesitatea unor controale interne la frontiere'.

Pe de altă parte, comisarul Avramopoulos a anunțat că va propune în luna octombrie crearea unei unități europene de informații pentru a răspunde amenințării teroriste, cu obiectivul de a îmbunătăți schimburile de date despre teroriști și combatanți străini, el comparând acest viitor serviciu secret european cu CIA-ul american.

Ideea creării unei astfel de structuri europene de informații a fost avansată și de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în discursul său de miercuri despre stare Uniunii, în care a pledat pe ansamblu pentru aprofundarea integrării europene și a sporirii rolului instituțiilor comunitare în detrimentul autorităților naționale, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel