Nu este exclus ca unele firme din Olanda să dorească Portul Constanța. Poate ar vrea să-i reducă activitatea, pentru a nu face concurență antrepozitelor din Rotterdam și de aceea nu ne lasă în Schengen. Sunt scenarii care susțin că firme poloneze sau ungurești vor să cumpere Oltchim ca să-l închidă și să-l vândă la fier vechi. De asemenea, dezbaterea despre Roșia Montană a lansat și teoria potrivit căreia ar fi mai rentabil să exploatăm aurul peste 20 de ani, când o fi mai mare prețul.
Din păcate, dezbaterile publice au urmărit mai mult ținte false. Dacă spui Petromidia/Rompetrol, lumea o să înceapă să-l înjure pe Patriciu. Mulți vor reproșa statului că a vândut pe doi lei, în vreme ce privatul a scos două miliarde de dolari dintr-o revânzare. Se uită că, în momentul privatizării, rafinăria nu producea decât pierderi. Ar fi fost ideal ca statul s-o fi repornit și s-o vândă apoi cu profit, dar uite că nu a fost în stare. De fapt, nici nu trebuia să se implice în așa ceva. Era suficient ca în contractul de privatizare să fi fost strecurată o clauză care să-i dea o parte cât mai mare la o eventuală vânzare către terți, cum se întâmplă cu fotbaliștii, după transfer.
În cazul portului Constanța, m-aș bucura să apară privați care să vrea să-l exploateze mai eficient, să facă investiții etc. Interesul statului ar fi să realizeze contracte de privatizare beton, nu să concureze managementul privat. Dacă firme din Olanda ar lua portul și nu și-ar îndeplini obligațiile, pa, la revedere.
La fel cu Oltchim-ul. Mi-e greu să cred că un investitor care ar scoate din buzunar 700 de milioane de euro își permite să-l închidă sau să-l dea la fier vechi. Și acolo poate fi introdusă o clauză privind continuarea producției. În secunda în care e încălcată, se întoarce la stat.
Cât despre rezervele din subsol, cred că e greșeală să ținem oamenii în sărăcie acum, cu speranța că vor fi bogați peste două decenii. Mulți n-or să mai apuce. Nu știm ce va fi în 2022, dar sigur în prezent sunt destule probleme sociale și economice. Poate SUA își permit să păstreze câteva rezerve strategice de petrol, în pământ, pentru cazul în care izbucnește un conflict global. Noi...Ținta e falsă. Ai ce exploata, exploatezi. Dar trebuie să iei măsuri pentru prevenirea accidentelor, pentru refacerea mediului, pentru o corectă împărțire a profitului. În loc să inventăm scenarii, mai bine ne-am asigura că statul își face treaba.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News