Schimb de focuri fatal în Pădurea Amazoniană. Trei mineri clandestini au murit

Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ

Trei mineri clandestini au fost uciși în timpul unui schimb de focuri care a pornit după ce au pătruns într-o zonă indigenă din Pădurea Amazoniană, în Brazilia.

Conform BBC, tribul Yanomami a transmis că minerii erau înarmați și au sosit cu șapte bărci în zonă. Aceștia au atacat o comunitate separată de restul lumii, luni. O persoană indigenă și patru alți mineri au fost răniți după incident.

În jur de 20.000 de mineri se află în zona Yanomami a Braziliei, aceasta fiind cea mai mare rezervație indigenă protejată a țării cu 211 milioane locuitori. Violențele din Pădurea Amazoniană s-a intensificat sub conducerea președintelui Jair Bolsonaro, ales în 2018 să conducă țara.

Jair Bolsonaro, politici lamentabile de protecție indigenă

Președintele de extremă dreapta, un critic la adresa mărimii rezervațiilor pentru persoanele indigene din țara sa, a promis că va deschide aceste zone pentru agricultură și minerit. Guvernul pe care l-a numit a slăbit protecțiile de mediu, iar criticii spun că retorica sa a încurajat activitățile complet ilegale din regiunea Pădurii Amazoniene.

Ce spun reprezentanții grupului

Junior Hekurari Yanomami, din grupul Yanomami-Ye’kuanna, a spus că schimbul de focuri care a durat în jur de jumătate de oră a avut loc în comunitatea Palimiu din statul Roraima, în apropierea graniței cu Venezuela. În jur de 930 de oameni trăiesc în zonele menționate.

Râul este folosit de minerii clandestini, cunoscuți pe plan local drept „garimperios”, să transporte petrol și alte bunuri până în taberele unde staționează. Așa cum spune indigenul Hekurari, comunitatea a făcut baricade pentru a preveni pătrunderea minerilor pe teritoriile lor.

Este al treilea incident în ultimele două săptămâni

Într-o scrisoare pentru autoritățile federale, acesta a cerut „acțiuni urgente care să înceteze spirala violenței din zonă și să garanteze siguranța comunității”. Hekurari a adăugat că membrii grupului indigen se ascund în junglă în timp ce minerii au amenințat că se vor întoarce.

A fost al treilea incident dintre indigeni și minerii clandestini din zonă în ultimele două săptămâni. „Toată lumea este speriată”, a mai spus reprezentantul comunității. Fundația națională indiană (Funai) a spus că situația este „serioasă” și fiindcă există „risc iminent de conflicte ulterioare” nu va trimite o echipă să investigheze din lipsa protecției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel