Rusia și Ucraina au efectuat un schimb surpriză de prizonieri care a implicat aproape 300 de persoane.
Rusia și Ucraina au efectuat un schimb surpriză de prizonieri care a implicat aproape 300 de persoane, cel mai mare de când a început invazia Moscovei în urmă cu aproape șapte luni.
Printre cei eliberați se numără prizonieri de război din țări precum Statele Unite, Regatul Unit și Maroc, dintre care unii au fost condamnați la moarte după ce au fost capturați în Ucraina și acuzați că sunt mercenari.
Rusia a eliberat, de asemenea, aproximativ 215 ucraineni, inclusiv cei cinci comandanți care au condus o apărare prelungită ucraineană a orașului-port Mariupol, din sud, la începutul acestui an. În schimb, Ucraina a trimis înapoi 55 de ruși și ucraineni pro-Moscova și pe Viktor Medvedchuk, liderul unui partid pro-rus interzis, care se confrunta cu acuzații de trădare.
Acordul, încheiat cu ajutorul Arabiei Saudite și Turciei, era în pregătire de ceva vreme și implica o negociere intensă.
„Este în mod clar o victorie pentru țara noastră, pentru întreaga noastră societate. Iar principalul lucru este că 215 familii îi pot vedea pe cei dragi în siguranță și acasă”, a spus Zelenski într-un mesaj video în care i-a mulțumit și președintelui turc Recep Tayyip Erdogan pentru ajutor.
„Ne amintim de toți oamenii noștri și încercăm să salvăm fiecare ucrainean. Aceasta este abordarea Ucrainei, esența noastră, aceasta este ceea ce ne deosebește de inamic”, a spus el.
Arabia Saudită a anunțat anterior eliberarea celor 10 străini, în urma medierii prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman, „în continuarea angajamentului [lui] față de inițiativele umanitare față de criza ruso-ucraineană”, potrivit unui comunicat al ministerului saudit de externe, scrie AlJazeera.
H. D. Hartmann, analist de politică externă, a vorbit despre presiunile exercitate asupra lui Vladimir Putin, după contraofensiva ucraineană din regiunea Harkov și după asasinarea fiicei lui Aleksandr Dughin:
„Îmi e foarte greu să știu ce se întâmplă la Kremlin, pentru că acolo lucrurile întotdeauna au fost opace. Una spune Peskov, alta se întâmplă. Sunt convins, însă, că după eșecul înfrângerii în fața contraofensivei ucrainene, din toate datele pe care le am, a existat o revoltă naționalistă, în special în media naționalistă, mai ales că ei acolo nu au Facebook și nu îi cenzurează nimeni. Au alte site-uri de social media și naționaliștii sunt foarte puternici. A fost o revoltă la adresa administrației Putin atunci când și-au dat seama, la 3-4 zile după ce a început contraofensiva ucraineană, că au pierdut zona Harkov.
Presiunea naționalistă asupra lui Putin este enormă, el nefiind un naționalist, ci un imperialist, un dictator ce vrea să stea la putere toată viața. Această grupare naționalistă este reprezentată pe de o parte de Dughin, iar moartea fiicei lui i-a întărâtat, pentru că nu a existat o reacție. Moscova nu a reacționat la această crimă pe care acești naționaliști o consideră ca un atac terorist la adresa Rusiei (...)“, a spus, la DC News, la emisiunea Geostategica, analistul de politică externă H. D. Hartmann (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News