Petru Crăciun, farmacist, director studii și strategie la Colegiul Farmaciștilor din România, a vorbit despre serviciile de sănătate din România și rolul farmaciștilor și medicilor de familie în prevenția bolilor pacienților.
Petru Crăciun, farmacist, director studii și strategie la Colegiul Farmaciștilor din România, a participat la conferința „Industria farmaceutică, partener strategic al statului în sănătate“, unde a vorbit despre serviciile de sănătate din România.
„Mă gândeam zilele trecute la discuții mai vechi cu colegi și clienți de-ai noștri care se întrebau de ce publicăm niște date care la primele lor ediții nu aveau un interes atât de mare pentru publicul larg. Le-am răspuns spunându-le că din cauza faptului că nevoia este atât de mare, este o piață care va crește, dar la un moment dat s va lovi de limitele pe care le putem noi susține ca țară, iar atunci nu știm ce se va întâmpla.
Între timp, am văzut ce s-a întâmplat, prima lovitură, care a dus la spargerea industriei prin adoptarea unei politici restrictive de preț - a avut atât părți bune, cât și rele. Problema noastră e că nu prea învățăm din ceea ce se întâmplă și avem în continuare așteptări destul de nerealiste.
Partea de așteptări e o componentă a problemei. Dacă admitem cu toții că suntem pe ultimul loc la cheltuielile de sănătate în Europa, așteptările noastre de a avea servicii de sănătate la nivel european sunt oarecum nerealiste. Atunci, sistemul nostru de sănătate trebuie regândit, pentru că altfel va produce servicii europene pentru câțiva privilegiați și sub-servicii pentru restul cetățenilor, ceea ce nu cred că este în interesul nostru național pe termen lung“, a spus Petru Crăciun.
CITEȘTE ȘI - EXCLUSIV Dezvoltarea industriei farmaceutice din România. Rafila, mesaj pentru producătorii de medicamente / video
Reprezentantul Colegiului Farmaciștilor din România a precizat că nu poate exista educație și prevenție fără medic de familie și farmacist. În acest sens, el a prezentat rezultatele unui studiu privitor la încrederea pe care românii o au n produsele farmaceutice.
„Anul trecut, Colegiul Farmaciștilor din România a făcut, în premieră, un studiu pe publicul larg. Pe mine m-a pus pe gânduri încrederea publicului larg în cele patru tipuri de produse farmaceutice pe care le avem: medicamente cu rețetă, medicamente fără rețetă, suplimente alimentare și vaccinuri. Cea mai ridicată încredere o au medicamentele pe bază de rețetă, dar doar 68%, iar pe ultimul loc, îngrijorător, sunt vaccinurile, cu 41%. Mie mi se pare că acestea sunt semne de eșec. Undeva în sănătate noi greșim fundamental!
Am studiat toate sistemele de sănătate și toți indicatorii și chestiunea care ne diferențiază fundamental de majoritatea țărilor UE este că în ceea ce privește numărul de consultații la medicul de familie, între 15 și 55 de ani, suntem la sub jumătate din media europeană. Noi ne ocupăm de sănătate doar în copilărie și când suntem vârstnici, ceea ce este greșit. Ar trebui să ne ocupăm din timpul vieții active, pentru a nu ajunge la chestiuni diagnosticate târziu, care costă mult și așa mai departe.
La sustenabilitate avem foarte multe lucruri de făcut, începând probabil cu o modificare constituțională. Monopolul statului asupra sănătății este corect în ceea ce privește sănătatea publică, dar sănătatea personală este și o responsabilitate a individului. Anumite abordări ar putea fi posibile într-o altă Constituție, dar în Constituția actuală sunt discutabile. Mare parte din procesele pierdute de sistemul nostru de sănătate au la bază și această chestiune. Nu cred că mai trebuie să continuăm cu această stare de adversitate între sistem și pacient. Educație și prevenție fără medic de familie și farmacist nu vom reuși să facem“, a concluzionat Petru Crăciun.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News