Claudiu Năsui, ministrul Economiei, a prezentat una dintre cele opt legi anti-birocratizare adoptate în Parlament, care îi va ajuta pe cei care vor să-și deschidă o afacere.
"Înainte de 2020, dacă un român voia să îşi facă o întreprindere, trebuia să ceară aviz de la toţi vecinii cu care are pereţi comuni, chiar dacă nu desfăşura nicio activitate, chiar dacă sediul era doar o adresă de corespondenţă. Sediile astea, în alte ţări din Uniunea Europeană, sunt o adresă de e-mail. Trebuia să ceri aviz de la toţi vecinii, să te duci cu planul cadastral pe camere la Registrul Comerţului.
Nu aveai voie să ai mai mult de o firmă în care să fii acţionar unic. De ce în România sunt o grămadă de firme cu 99% acţionar cineva şi încă 1% soacra, unchiul, mătuşa? Pentru că statul îţi interzicea să ai mai mult de o firmă în care să fii acţionar unic. S-a schimbat asta! M-am luptat! A fost atacată la CCR şi am câştigat", a spus Claudiu Năsui, la DCNews.
"Asta e o informaţie de primă mărime. Şi noi eram convinşi că un cetăţean poate să fie acţionar unic într-o singură firmă", a fost reacția analistului politic Bogdan Chirieac.
"S-a schimbat anul trecut! Exact ca în restul Uniunii Europene. În anul 1990, a fost adoptată Legea 31 şi a fost adoptată prin a copia direct Legea societăţilor de la francezi. Diferenţa este că francezii aveau această prevedere în 1990 din nişte motive fiscale. Aveau nişte facilităţi fiscale pentru firmele cu acţionar unic.
Avea o logică acolo. Noi am adoptat-o fără nicio logică. În 1994, francezii au schimbat-o, că au schimbat şi beneficiul fiscal, şi la ei se întâmpla la fel ca la noi: 99% şi 1% cu cineva. Ei au abrogat-o în 1994 şi nouă ne-a luat până în 2020 să o abrogăm", a mai explicat ministrul Economiei.
Interviul complet, în materialul video de mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu