Un studiu important lansat la congresul ASCO ( Societatea Americană de Oncologie Clinică), schimbă modul în care vor fi tratate metastazele cerebrale. Anunțul a fost făcut duminică, la Chicago.
Publicitate
Studiul demonstrează că, spre deosebire de ceea ce se credea până acum, radioterapia creierului nu crește durata de supraviețuire a bolnavului cu metastaze cerebrale, dar afectează memoria și gândirea, scrie The Guardian.
Dr. Jan Buckner, de la celebra Mayo Clinic, din Minnesota, a concluzionat că iradierea ajută la controlul cancerului, dar costul este declinul cognitiv. În acest caz, calitatea vieții este mai proastă când se face radioterapie, deci, în unele cazuri, aceasta nu este justificată, din perspectiva pacientului. Dacă iradierea focalizată a tumorii poate limita dezvoltarea celulelor maligne, ioradierea întregului creier are mai multe efecte negative decât rezultate.
Un alt studiu major, realizat în Texas, arată că îndepărtarea ganglionilor limfatici imediat după descoperirea cancerului oral crește dramatic șansele de supraviețuire. Aceeași procedură ar trebui aplicată și pacienților cu melanom: îndepărtarea ganglionilor limfatici în primele stadii ale bolii permite controlul cancerului, după cum dovedește o cercetare realizată în India.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu