Astăzi am avut parte de o premieră în Vama Sculeni. Află în articol despre ce este vorba.
Primarul municipiului Baia-Mare, Cătălin Cherecheș, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare, a reușit să fugă din România vineri dimineață, pe la granița cu Ungaria de la Petea, folosind la vamă un act de identitate al unui verișor de-ai lui, un nepot al mamei sale.
Polițistul de frontieră care i-a verificat documentele ar fi declarat că nu și-a dat seama că cel din buletin nu este Cherecheș. Acum, mulți se întreabă cum s-a putut întâmpla acest lucru și cum de polițistul de frontieră nu a reușit să vadă diferențele dintre chipurile lor, mai ales că vărul primarului din Baia Mare este mult mai tânăr.
VEZI ȘI: Cătălin Cherecheș a ieșit din țară cu identitate falsă - ULTIMĂ ORĂ
Ei bine, nu știu care este situația la alte puncte de trecere a frontierei din țară, dar vă pot relata cum are loc un control la Vama Sculeni. Pentru că părinții mei locuiesc în Republica Moldova, trec vama măcar o dată pe lună, pentru a-i vizita. În 6 ani de când fac acest lucru sistematic, doar de câteva ori polițiștii de frontieră s-au uitat cu atenție la chipul meu și la poza din buletin. Atunci când mergeam cu maxi-taxi, aceștia urcau în autovehicul și strângeau actele sau coboram noi, pasagerii, și i le înmânam. Polițistul de frontieră se uita în fugă la unii.
Când treci vama cu mașina, însă, controlul este și mai superficial. Au fost numeroase cazuri în care polițistul de frontieră s-a uitat doar peste geam la mine, asigurându-se că mai sunt persoane în autovehicul, dar fără să vină să mă privească la față. Atunci când treci cu mașina, șoferul este cel care se apropie la un ghișeu și îi dă polițistului de frontieră actele de identitate ale tuturor pasagerilor mașinii. Așa se face că, de multe ori, polițistul de frontieră nu se mai obosește să iasă afară să te vadă bine.
În cazul copiilor, e și mai grav. De multe ori m-am gândit cât de simplu le-ar fi unora să răpească copii prezentând acte de identitate false, la cât de superficial se fac controalele. De obicei, merg în Republica Moldova cu băiețelul meu în vârstă de 6 ani. În toți acești ani, s-a întâmplat doar de câteva ori ca polițistul de frontieră să se uite la el și apoi la poza din pașaport. De obicei, eram doar întrebată dacă este copilul meu, după ce prezentam actele, și cam atât.
Totuși, astăzi am avut parte de o premieră în Vama Sculeni. Polițistul de frontieră care ne-a verificat actele s-a apropiat de copil, l-a privit atent și l-a întrebat: "Ești bine, David?". De ce a făcut acest lucru? În primul rând pentru că băiatul nu se uita la el, se juca. În al doilea rând, pentru a vedea dacă răspunde la acest nume și dacă nu este cumva speriat sau dacă spune că nu mă cunoaște.
Ceea ce astăzi a fost o premieră ar trebui să se întâmple în mod normal. Polițistul de frontieră trebuie să se asigure că cel care se află în fața lui este și proprietarul actului de identitate, iar în cazul copiilor că nu sunt duși în afara țării de persoane străine, ilegal. Să fie oare o schimbare în Poliția de Frontieră, după fuga lui Cătălin Cherecheș? Rămâne de văzut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu