Schimbare în sistemul de pensii. Noi reguli

Se schimbă sistemul de pensii. 

Publicitate

Pensiile numite ”speciale” vor suporta, în perioada următoare, unele schimbări, pentru o oarecare echitate. Conform Digi24, doar 4.000 din 200.000 de pensii speciale ar fi vizate de schimbare. 

În vreme ce premierul Nicolae Ciucă atenționează că ”pensiile militare nu sunt pensii speciale”, liderul PSD, Marcel Ciolacu vine și el cu un plus de ”liniștire” și afirmă că ”nu va exista nicio ordonanță dată peste noapte”. 

Printre regulile ce urmează a fi implementate, se numără: 

- creșterea vechimii obligatorii până la 20 de ani, în domeniile care presupun pensii speciale

Acum, în cazul funcționarilor parlamentari sunt de ajuns doar 4 ani. 

- beneficiile pentru cei cu peste 30 de ani de vechime cresc cu 1% pe an până la 75% din brut

- perioada din care se calculează media pentru pensie crește la 5 ani consecutivi din ultimii 10 ani înainte de pensionare. 

Acum, la diplomați, se calculează din ultima lună.

- indexarea se va face ca în sistemul public de pensii. 

- vârsta de pensionare crește cu 6 luni pe an, până la 65 de ani. 

- pensia pentru vechime va fi redusă de la 80% la 65%. 

- vechimea crește la 30 de ani pentru toate categoriile. 

Citește și: 

Legea pensiilor, modificare adoptată tacit de Senat: Cine se mai poate pensiona la 40 sau 45 de ani

Modificarea vine pentru a elimina o inechitate din Legea pensiilor. Proiectul adoptat tacit de Senat prevede ca și dansatorii ori soliștii de balet să poată ieși la pensie în aceleași condiții precum balerinii sau acrobații, respectiv dacă îndeplinesc condiția stagiului de cotizare minim, chiar și înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani, scrie avocatnet.ro. 

Proiectul a trecut tacit pentru că a fost depășit termenul de dezbatere și aprobare în Senat, ceea ce va fi constatat formal în ședința senatorilor, ca mai apoi documentul să plece la Camera Deputaților, care este și decizională în acest caz. Practic, deputații au ultimul cuvânt, votul decisiv. 

Dacă se va merge până la capăt cu această modificare, dansatorii și soliștii de balet se vor pensiona în aceleași condiții ca balerinii și acrobații. Aceștia din urmă se pot pensiona din timp, cu anumite condiții: vârsta să nu fie mai mică de 40 de ani pentru femei și 45 de ani pentru bărbați. Cu excepția acestora, vârsta standard de pensionare în domeniul artistic - prevăzut că are condiții speciale de muncă - este de 50 de ani, mai arată sursa citată. 

În plus, de vârsta minimă de pensionare pot beneficia cei care au cotizat 20 de ani în locuri de muncă din domeniul artistic, pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 15 ani. 

În condițiile speciale de muncă, se încadrează următoarele locuri de muncă: dansator, jongler, clovn, călăreț de circ, dresor de animale sălbatice, solist vocal de operă și de operetă, instrumentist la instrumente de suflat și cascador.

Citește aici continuarea

Cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie

”Este așa cum am spus mereu, vom avea o creștere a pensiilor de la 1 ianuarie. Este obligatorie această creștere. În continuare, gândim pachete care să vină în sprijinul, în primul rând, al categoriilor vulnerabile. Avem nevoie de o creștere a pensiilor, de creșterea valorii punctului de pensie, dar avem nevoie și de intervenție pentru categoriile vulnerabile că să trecem peste această iarnă care se preconizează a fi foarte grea nu numai aici în România, ci, în general, pe glob” a spus Marius Budăi, ministrul Muncii, conform RomâniaTV. 

Citește mai mult aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel