Schimbare pentru români privind toate medicamentele. Se întâmplă de la 1 ianuarie 2024

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

De la 1 ianuarie 2024, ne așteaptă o schimbare privind medicamentele.

Legea prin care medicamentele expirate şi cele neutilizate vor putea fi duse în puncte de colectare amenajate în curţile spitalelor a fost promulgată. De ce? Pentru că medicamentele expirate şi cele neutilizate sunt considerate deşeuri periculoase pentru populație.

Așadar, de la 1 ianuarie 2024, medicamentele expirate şi neutilizate vor trebui returnate la spitale, publice sau private. Acolo vor fi amenajate puncte de colectare.

Pentru a proteja sănătatea publică și a mediului, este important să nu aruncați medicamentele expirate la gunoi

Când medicamentele expirate sunt aruncate la gunoi sau în canalizare, acestea pot ajunge în apa subterană și în sol. Acest lucru poate duce la contaminarea apei potabile și a alimentelor.

De la 1 ianuarie 2024, aceste deșeuri periculoase vor fi colectate și eliminate în mod corespunzător, prevenind poluarea mediului și creșterea riscurilor pentru sănătatea românilor.

Nu uitați că antibioticele promovează un fenomen la care, din păcate, România este campioană în Uniunea Europeană: antibiorezistenţa sau creşterea progresivă a rezistenţei la antibiotice. Altele sunt distructori endocrini. Expunerea constantă la molecule de sinteză este o problemă de sănătate publică foarte gravă.

Medicamente expirate şi/sau neutilizate trebuie returnate la spitale publice sau private; menţionarea vizibilă şi uşor de citit, cu font Times New Roman, format îngroşat şi cu majuscule, cu următoarea atenţionare: «MEDICAMENTELE EXPIRATE ŞI/SAU NEUTILIZATE TREBUIE RETURNATE LA SPITALE PUBLICE SAU PRIVATE»; mărimea textului avertismentului nu poate fi mai mică cu mai mult de 2 puncte, decât mărimea denumirii medicamentului; este interzisă inserarea unui text al cărui font să aibă dimensiunea mai mare sau egală cu cea a avertismentului, cu excepţia denumirii medicamentului. Implementarea acestei prevederi se va face cu ocazia primei modificări a prospectului, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2028”.

Oorice material publicitar destinat publicului larg trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii: denumirea medicamentului, precum şi denumirea comună dacă medicamentul conţine o singură substanţă activă; informaţiile necesare pentru utilizarea corectă a medicamentului; o invitaţie expresă, lizibilă, de a citi cu atenţie instrucţiunile din prospect sau de pe ambalaj, formulată după cum urmează: «Acest medicament se poate elibera fără prescripţie medicală. Se recomandă citirea cu atenţie a prospectului sau a informaţiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului. Medicamentele expirate şi/sau neutilizate se consideră deşeuri periculoase».

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel