Parlamentarul Sabin Sărmaș a oferit mai multe detalii în legătură cu cartea de identitate digitală, într-un material DC NEWS.
Deputatul a precizat că în ciuda informărilor din spațiul public, cartea de identitate digitală nu devine disponibilă la scară largă în România din august 2021, ci doar în cadrul unui proiect pilot într-unul dintre orașe.
„Un aspect trebuie spus pentru a nu crea așteptări false oamenilor. M-au sunat chiar prieteni care mi-au spus că le expiră buletinul și m-au întrebat dacă pot face în august carte de identitate electronică. Nu, cel mai probabil nu vor avea șansa să facă acest lucru.
În august vom avea un proiect pilot pe un municipiu din România. Nu știu care va fi el nu s-a decis în mod sigur. Proiectul pilot va fi cu cărți de identitate produse cumva de Ministerul de Interne. Cei care își vor pierde cartea de identitate vor trebui să aștepte mai mult să primească una nouă decât cei cărora le vor expira cărțile de identitate. Repet, nu va fi un proiect care să ofere cărți de identitate noi tuturor cetățenilor din România. Va fi doar un prim proiect care va viza un municipiu”, a transmis deputatul Sărmaș.
„S-a înțeles greșit. În acest moment, Ministerul Afacerilor Interne nici nu are un contract cu un furnizor care să poată să emită cărți electronice într-un umăr atât de mare. Se schimbă mii de cărți de identitate pe zi”, a adăugat el.
„Legat de cartea de identitate, pe lângă faptul că are alte dimensiuni, ea are și acel cip care poate stoca semnături electronice – nu doar una. Una dintre semnăturile electronice va fi una de tip avansat, emisă de către Ministerul de Interne, și va putea fi utilizată în serviciile pe care cetățenii le accesează de la instituțiile statului. Dar, acea carte va putea opțional să stocheze o semnătură electronică calificată.
Rămâne de văzut care va fi strategia pe care o vom aborda aici. Trebuie un preț rezonabil, la noi deocamdată nu sunt rezonabile pentru semnăturile electronice. Alte țări au reușit să vândă semnături electronice pentru toți cetățenii cu 2 euro, nu cu 30 de euro sau așa mai departe. Statul poate aborda strategia prin care face un contract național și pune niște certificate calificate pe C.I., pentru ca cetățenii să poată utiliza semnătura electronică oriunde în lumea aceasta”, a mai spus Sărmaș. „Mai este un proiect la nivelul Autorității pentru Digitalizarea României care își propune să gestioneze toate identitățile electronice din România”, a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News