Raed Arafat, șeful DSU, a vorbit despre schimbarea majoră care va face dificilă intervenția în cazul unor tragedii de amploare.
Este vorba despre impactul mutării Centrului Operativ pentru Situații de Urgență (COSU) din clădirea Ministerului Afacerilor Interne.
”Acest centru a stat cu noi în Minister 10 ani, unde a lucrat cot la cot cu DSU, cu personalul nostru, cu personalul Direcției Generale de Urgențe Medicale de la DSU, care stă în centrul respectiv. Hotărârea de Guvern 557/2014 a introdus această modificare: COSU de la Ministerul Sănătății va fi într-un centru organizat de Ministerul Afacerilor Interne, care este centrul nostru de coordonare. La acest moment ne-am rupt. COSU este într-un loc, noi într-un loc. Eram în același loc până acum o săptămână. Citește continuarea pe DCNEWSTV (+VIDEO).
Raed Arafat a fost în studioul DCNews unde a discutat mai multe aspecte relevante.
Printre subiectele de discuție s-au numărat:
Diferența dintre Ambulanță și SMURD. Când și unde intervine fiecare
”Sistemul integrat include mai multe componente. Intrarea în sistem este prin 112, un serviciu asigurat de STS, ca și răspuns de primă instanță, dar dispecerizarea este asigurată de serviciile de urgență, de poliție, de cei care se ocupă de primirea apelurilor. De exemplu, la București, în dispeceratul unde stau toți împreună, avem 112, care preia apelul, îl transferă și-l transmite la pompieri, la ambulanță (...) și de acolo se ia decizia cine pleacă. Regula de bază a cine pleacă este ”cel mai apropiat, cel mai competent” și, de multe ori, cel mai apropiat și mai competent împreună. Depinde de caz, dacă trebuie să mai trimitem descarcerare, poliție, acestea se fac la nivelul dispeceratului.
Acum, sistemul are mai multe componente: noi coordonăm pompierii care au SMURD-ul și colaborează cu unitățile de primiri urgență (UPU). SMURD-ul este o combinație între pompieri, unitățile de primiri urgență și aviația Ministerului de Interne, unde echipajele provin dintr-o cooperare statuată prin lege între aceste structuri.
Procentul celor care ajung la Urgențe cu Ambulanța și SMURD, la mai puțin de jumătate față de cei care ajung pe cont propriu
"Ce ni se spune? Ni se spune că UPU e foarte aglomerat. Am auzit bazaconia că UPU e aglomerat pentru că SMURD-ul duce bolnavii acolo. Hai să înțelegem. Cum vin bolnavii la UPU? Vin cu ambulanța, cu SMURD-ul și cu mijloace proprii. Culmea este că procentul ce vine cu SMURD-ul și cu Ambulanța nu depășește 30%. Undeva la 65%-70% sunt veniți cu mijloace proprii, dar nu înseamnă că nu sunt urgențe. Nu e o regulă care să zică că dacă ajungi cu mijlocul propriu nu ești în urgență sau că starea ta nu poate să se agraveze. Vă dau un exemplu, nu se simte cineva bine. Se simte brusc obosit și începe să transpire. Nu cheama 112. Urcă în mașină și pleacă la UPU. Cum ai pus electrocardiograma pe el găsești ‘infarct miocardic’. Atunci, asta automat este o urgență majoră.
Emirul a vrut să-i dea medicului Raed Arafat greutatea lui în aur
"Dați-mi voie să povestesc o întâmplare, la care a participat și prietenul meu, Victor Ciutacu. Eram în 2015, în Golf, într-o vizită oficială cu premierul de atunci, domnul Victor Ponta, și cu doctorul Arafat. Eram în Qatar, invitați de emir. Eram la masă, țineți minte, și noi luăm masa împreună. Era o masă de-asta, stil bufet, și a venit foarte emoționat la masă cineva de la direcțiunea hotelului, hotelul Intercontinental. Zice, domnul doctor, emisarul emirului vrea să vă întâlnească.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu