Schimbarea dietei te poate ajuta să trăiești cu până la 13 ani mai mult

Calculator dieta. Arată câți ani CÂȘTIGI dacă îți schimbi regimul ALIMENTAR / Foto: Pexels
Calculator dieta. Arată câți ani CÂȘTIGI dacă îți schimbi regimul ALIMENTAR / Foto: Pexels

Schimbarea dietei alimentare te poate ajuta să trăiești cu până la 13 ani mai mult, potrivit unui studiu publicat recent.

Studiul demonstrează ceea ce s-ar putea întâmpla cu longevitatea unui bărbat sau a unei femei dacă ar înlocui o „dietă tipică occidentală” axată pe carne roșie și alimente procesate cu o „dietă optimizată” axată pe consumul de mai puțină carne roșie și procesată și mai multe fructe, legume, cereale integrale și nuci, relatează CNN.


Dacă o femeie a început să mănânce optim la vârsta de 20 de ani, ea și-ar putea crește durata de viață cu cel puțin 10 ani, potrivit studiului publicat marți în jurnalul PLOS Medicine. Un bărbat care urmează o dietă mai sănătoasă de la vârsta de 20 de ani ar putea trăi mai mult cu 13 ani.


Concentrarea pe o dietă mai sănătoasă ar putea prelungi, de asemenea, viața adulților în vârstă, arată studiul. Începând cu vârsta de 60 de ani, o femeie și-ar putea crește durata de viață cu opt ani. Bărbații care încep o dietă mai sănătoasă la vârsta de 60 de ani ar putea adăuga aproape nouă ani vieții lor.

„Ideea că îmbunătățirea calității dietei ar reduce riscul de apariție a bolilor cronice și a decesului prematur este de mult stabilită și este logic că mai puține boli cronice înseamnă o speranță de viață mai mare”, a spus dr. David Katz, specialist în medicina și nutriție.

Cele mai mari câștiguri în longevitate au rezultat din consumul mai multor leguminoase, care includ fasole, mazăre și linte, cereale integrale și  nuci, migdale, fistic, a constatat studiul.


Poate părea simplu să adaugi mai multe plante și cereale în dieta ta, dar statisticile arată că americanii se luptă să facă acest lucru. Un nou raport al Centrului SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a constatat că puțini americani mănâncă aproape de recomandările zilnice de fructe și legume.

Studiul CDC a constatat că doar 12% dintre adulți consumă 1½ până la 2 căni de fructe în fiecare zi, care este cantitatea recomandată de Ghidurile alimentare federale pentru americani. Doar 10% dintre americani mănâncă 2 până la 3 căni de legume recomandate în fiecare zi.


Aproximativ 50% din consumul de cereale ar trebui să fie cereale integrale, dar peste 95% dintre americani nu reușesc să atingă acest obiectiv.

Peste 50% dintre americani nu reușesc să mănânce cele 5 grame (aproximativ o linguriță) de nuci și semințe recomandate în fiecare zi, se arată în ghid.


Nucile, semințele, leguminoasele și cerealele integrale conțin mai mult decât proteine. Acestea includ grăsimi sănătoase, vitamine, minerale și „fitochimice” antioxidante care au fost asociate cu un risc mai scăzut de boli cronice.

Carne roșie și procesată


Consumul mai puțin de carne roșie și procesată, cum ar fi slănina, cârnații și carnea conservată, a fost, de asemenea, legat de o viață mai lungă.


Carnea roșie și procesată au fost legate de riscuri semnificative pentru sănătate, inclusiv bolile coronariene și cancerul intestinal.

Înlocuirea cărnii roșii și procesate cu carne slabă de pasăre, pește și proteine ​​vegetale este o modalitate de a îmbunătăți rapid o dietă, spun experții.


Un studiu din 2020, care a urmărit peste 37.000 de americani de vârstă mijlocie, a constatat că cei care au mâncat cele mai multe proteine ​​vegetale aveau cu 27% mai puține șanse de a muri din orice cauză și cu 29% mai puține șanse să moară de boli coronariene decât persoanele care au mâncat cea mai mică cantitate de proteine ​​vegetale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel