Custodele Coroanei, Margareta, îşi exprimă admiraţia faţă de toţi copiii şi adolescenţii lumii care au ieşit sau vor ieşi în stradă pentru a protesta împotriva distrugerii echilibrului mediului înconjurător.
'Este posibil ca ziua de astăzi să rămână un moment-cheie al epocii în care trăim. Pornind de la atitudinea publică a unei tinere, Greta Thunberg, în vârstă de 16 ani, se conturează acum o uimitoare mişcare civică, responsabilă şi motivată, pentru a milita împotriva schimbărilor climatice din anii noştri.
'Greva Şcolară de Vineri' se numeşte mişcarea săptămânală de protest pornită de eleva suedeză Greta Thunberg în urmă cu un an. Această zi de vineri este acţiunea de cea mai mare amploare pe care o mişcare de tineri a produs-o în istorie. Datorită Gretei şi celor inspiraţi de ea, pe întreg globul pământesc, milioane de oameni, deopotrivă copii şi adulţi, vor ieşi în stradă pentru a protesta împotriva distrugerii echilibrului mediului înconjurător. Îmi exprim admiraţia faţă de toţi copiii şi adolescenţii lumii de astăzi. Sunt inspirată de efortul lor, de curajul lor, de viziunea şi de spiritul lor civic', se arată într-un mesaj transmis de Custodele Coroanei, potrivit unui comunicat al Casei Regale. În timp ce copiii şi adolescenţii au forţa de a milita pentru viitorul lor, 'politicieni din multe colţuri ale lumii tratează încălzirea globală cu tăcere, cu cinism, cu superficialitate sau cu indiferenţă', se mai arată în mesajul Custodelui Coroanei.
'Este inacceptabil, mai ales pentru că protestele copiilor planetei nu au doar caracter filosofic, nu sunt metafore sau idealuri, ci îndemnuri la acţiuni simple, concrete, fireşti, uşor de înţeles. Cu toţii avem datoria de a da curs avertismentului lor, prin mici gesturi de zi cu zi. Regele Mihai spunea acum opt ani că România nu este o ţară primită ca moştenire de la părinţii noştri, ci o ţară luată cu împrumut de la copiii noştri. Astăzi, copiii noştri par să fie pregătiţi să îşi ia în primire moştenirea. În această zi de vineri, însufleţită de admirabilul gest al copiilor din întreaga lume, mă simt mândră că tinerii şi foarte tinerii români răspund chemării de Vineri cu acţiuni publice la Bucureşti, Tulcea, Iaşi, Cluj, Sibiu, Târgu Mureş, Piatra Neamţ, Chişinău, Baia Mare, Oradea, Timişoara şi în alte locuri. Datorită lor, citesc astăzi rândurile de ieri ale tatălui meu ca pe o chemare, nu ca pe o metaforă', conchide Custodele Coroanei.
Vineri, elevi şi studenţi din toată lumea, susţinuţi de companii, sindicate şi organizaţii pentru protecţia mediului, ies în stradă pentru cea mai mare grevă pentru climă organizată la nivel mondial. Peste 3.400 de evenimente sunt planificate în 120 de ţări, numărul participanţilor urmând să depăşească estimările de 1,6 milioane de persoane care au ieşit în stradă pentru o grevă pentru climă în martie, nota, zilele trecute, Press Association.
La New York, acţiunea va fi condusă de tineri militanţi pentru mediu, între care şi activista Greta Thunberg, ale cărei greve organizate în fiecare vineri în faţa Parlamentului suedez au inspirat o mişcare la nivel global. Schimbările climatice au devenit o problemă din ce în ce mai importantă pentru alegători în ultimii ani, în special în Europa. În Germania, guvernul cancelarului Angela Merkel intenţionează să anunţe un pachet de măsuri care prevăd reducerea cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci