Cristian Tudor Băcanu, deputat PNL, a fost invitat la DC News și DC News TV unde a vorbit despre ce au făcut parlamentarii pentru a combate traficul de persoane.
Senatul a votat azi, în unanimitate, două proiecte de lege, L419 și L 420. Aceste legi sunt destinate îmbunătățirii combaterii traficului de persoane și sprijinirii victimelor infracțiunilor. Proiectul L419/2024 vizează protejarea victimelor traficului de persoane, asigurându-se că acestea nu sunt supuse supravegherii sau controlului după ce scapă de exploatare. Proiectul L420/2024 transformă forma agravată a proxenetismului în trafic de persoane. Astfel, persoanele care forțează un adult să practice prostituția sau care determină un minor să facă același lucru prin orice mijloc vor fi judecate pentru trafic de persoane.
Cristian Tudor Băcanu a anunțat înființarea, în premieră în România, a unei Comisii comune în Parlament pentru combaterea traficului de persoane. Potrivit acestuia, votul pentru înființare a avut loc în decembrie anul trecut și a fost unanim, fără niciun vot împotrivă, indicând o voință politică reală de a aborda problema și de a proteja victimele.
„În premieră, în România, am înființat în Parlament o Comisie comună privind combaterea traficului de persoane. Votul a a avut loc în decembrie anul trecut și nu a fost niciun parlamentar care să voteze împotrivă, prin urmare a fost un vot unanim ceea ce arată că, cel puțin la acest moment, există o voință politică reală pentru a schimba ceea ce afectează foarte multe victime.”, a spus Cristian Tudor Băcanu.
Deputatul PNL a explicat că pentru a combate traficul de persoane este necesar un efort complex care include aplicarea legii, asistență socială și dezvoltarea instituțiilor și capacităților necesare.
„Mult, foarte mult putem face. (...) Pe de o parte faci partea de aplicare a legii – enforcement – pe trafic e persoane, pe de altă parte vii cu asistență socială, dar ai și o a treia componentă care vizează construirea de instituții și de capacități instituționale pentru a combate traficul de persoane și pentru a sprijini victimele.
Cu alte cuvinte, ce putem să facem noi în Parlament? În primul rând, scriem legi, că asta e treaba noastră, de aia ne trimit acolo cetățenii, de aia ne plătesc cetățenii.
După largi consultări care au început în luna ianuarie a acestui an, avem deja o lege care este în Monitorul Oficial. Am modificat limitele pedepselor pentru patru infracțiuni: trafic de persoane, trafic de minori - și trebuie să vă spun că 50% din persoanele traficate în România sunt copiii - sclavie și pornografie infantilă.”, a spus Cristian Tudor Băcanu.
Cristian Tudor Băcanu a vorbit despre strategia de combatere a traficului de persoane în România, care se axează pe îmbunătățirea legislației și a aplicării acesteia. Un aspect esențial a fost eliminarea posibilității de a primi pedepse cu suspendarea executării pentru traficanții de persoane, pentru a descuraja activitatea infracțională prin creșterea riscurilor și costurilor. În plus, pedepsele pentru traficanți au fost majorate, cu scopul de a-i face să conștientizeze gravitatea sancțiunilor.
„Noi ne-am gândit la o strategie pentru că am încercat să avem o abordare de sus, din avion, să vedem instituțiile și să lucrăm pe ele. O primă mare problemă care era reproșată României și era o chestiune crucială pentru noi, era să nu mai avem pedepse cu suspendarea executării pentru traficanții de persoane.
Să explic care este gândirea... E foarte profitabil să faci trafic de persoane și atunci, noi, ca stat, trebuie să avem grijă ca acest profit, pentru traficanți, să aducă niște riscuri uriașe, niște costuri foarte mari și pe măsură ce cresc aceste costuri, el să se gândească dacă se reprofilează.
În momentul în care 20% dintre traficanți erau condamnați cu suspendarea executării - deci nu mergeau în închisoare, pe românește - putem îndrăzni să credem că o mare parte din ei se gândeau: „Lasă că scap, știu eu pe X-ulescu care a scăpat. Poate scap și eu”. Trebuie să arătăm că nu merge așa.
În al doilea rând, am crescut foarte mult pedepsele și traficantul e foarte bine pus la punct cu evoluțiile legislative. El știe că în momentul în care e prins, stă mult timp la închisoare. Trebuie să înțeleagă lucrurile astea. Asta a fost o primă lege care a intrat vigoare în Monitorul Oficial, din vara acestui an.”, a spus Cristian Tudor Băcanu.
Deputatul PNL a vorbit despre cele două legi importante care au fost votate la Senat. Prima lege vizează drepturile victimelor infracțiunilor, inclusiv ale victimelor traficului de persoane, și include compensație materială și asistență juridică. A doua lege transformă proxenetismul în formă agravată în trafic de persoane, ceea ce înseamnă că proxeneții care folosesc violența și constrângerea pentru a determina victimele să practice prostituția vor fi tratați ca traficanți de persoane.
„Avem două alte legi care sunt în cursul aprobării, sunt în proces legislativ. Astăzi vor fi votate la Senat. Una care apară drepturile victimelor infracțiunilor, inclusiv drepturile victimelor traficului de persoane pentru că noi avem o mare problemă aici. Se făcuse un studiu care arăta că România a acordat drepturi victimelor infracțiunilor, în 20 de ani, cam cât 1% din cât a făcut-o Marea Britanie într-un singur an. Sunt două componente: compensație materială și asistență juridică pentru că o victimă are nevoie de servicii juridice, ea trebuie să fie reprezentată într-un proces penal.
O a treia chestiune pe care o vizăm este transformarea proxenetismului în formă agravată. E al doilea proiect pe care îl avem astăzi la Senat. Proxenetismul în formă agravată îl traducem pentru publicul larg astfel: vine proxenetul și bate o victimă și o determină prin violență, constrângeri, amenințări de tot felul, să se prostitueze.
Până la adoptarea acestei legi pe care o avem astăzi la Senat, era vorba de proxenetism. Pentru proxenetism pedepsele sunt mai jos, iar victima respectivă nu beneficiază de statutul juridic de victimă, adică nu are dreptul să ceară compensație sau asistență juridică. (...) Îl mutăm la trafic și creștem și pedepsele pentru proxenetismul în formă agravată. Deci proxenetul devine traficant de persoane, va fi urmărit de DIICOT, nu de parchetul de pe lângă judecătorie.”, a spus Cristian Tudor Băcanu la DC News și DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu