Schimbări în sistemul de pașapoarte. Cazurile în care vom primi pașaportul simplu temporar

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Citește în articol care sunt schimbările sistemului de paşapoarte.

Există noi modificări legislative în sistemul de paşapoarte, care sunt implementate începând de astăzi, 3 iulie.

Eliberarea paşaportului simplu temporar se va realiza doar în situaţii obiective şi urgente, ce exclud cazurile în care deplasarea persoanei pe teritoriul altui stat are la bază raţiuni exclusiv turistice.

„Situaţiile obiective şi urgente trebuie probate cu documente din care să rezulte necesitatea deplasării persoanei în străinătate. Totodată, atragem atenţia cu privire la faptul că există state care nu permit intrarea pe teritoriul lor naţional cu paşaportul simplu temporar, sens în care recomandăm accesarea site-ului Ministerului Afacerilor Externe, www.mae.ro, secţiunea condiţii de călătorie, înaintea efectuării călătoriei”, informează Ministerul Afacerilor Interne (MAI) printr-un comunicat, citat de Agerpres.

Cu privire la pașapoartele declarate pierdute, distruse sau furate, acestea sunt nule de drept şi nu mai pot fi utilizate, chiar dacă sunt găsite ulterior.

Pașaport furat sau pierdut

Persoanele care găsesc pașaportul de călătorie declarat pierdut sau furat au obligația de al depune imediat la cel mai apropiat serviciu public comunitar de pașapoarte, la Direcţia Generală de Paşapoarte ori la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

Pierderea sau distrugerea paşaportului simplu electronic/temporar se declară de către titular în ţară la orice serviciu public comunitar de paşapoarte sau la Direcţia Generală de Paşapoarte, iar în străinătate la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, reamintește Ministerul Afacerilor Interne.

În legătură cu furtul documentelor de călătorie, acesta se declară imediat la cea mai apropiată unitate de poliţie din ţară sau, după caz, de pe teritoriul statului în care s-a produs evenimentul, solicitând eliberarea unei adeverinţe care să ateste declararea evenimentului respectiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel