Noua strategie a Statelor Unite privind apărarea va aduce schimbări radicale pentru forțele armate americane. Noul plan a fost prezentat joi de către președintele Barack Obama.
Autor: Elena Anghelina
Reducerea forțelor terestre este una din majorele schimbări prevăzute de noua strategie. Măsura va afecta mai ales forțele terestre și marina. Forţele terestre ar urma să treacă de la 565.000 de militari în serviciul activ la sub 500.000, iar corpul puşcaşilor marini, care numără în prezent 202.000 de membri, va scădea cu până la 20.000 de persoane. Decizia vine după un deceniu de combatere a insurgenţei în Irak şi Afganistan, de unde trupele americane urmează să se retragă până la sfârşitul lui 2014.
Zona Asia-Pacific va deveni principala prioritate pentru armata americană. Capacitatea de operare în aceste zone, în special în largul Chinei, se află pe primul loc în priorităţile Pentagonului. Acest lucru presupune dezvoltarea capacităţilor războiului electronic, a avioanelor fără pilot de recunoaştere şi a avioanelor invizibile pe radar. Parteneriatele strategice, cum ar fi cel cu Indonezia, vor avea și ele o mare importanță.
Armata va fi structurată, potrivit noii strategii, astfel încât americanii să câștige un conflict şi să împiedice un al doilea adversar să îşi atingă obiectivele. Această măsură vine după ce, timp de mai multe decenii, armata era dimensionată în aşa fel încât să câştige două conflicte majore simultan.
Bugetul alocat Apărării va continua să crească în ciuda reducerii forțelor terestre, potrivit lui Barack Obama. Acesta va depăşi suma bugetelor militare ale celor zece ţări care cheltuiesc cel mai mult pentru apărare, în afară de Statele Unite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News