O lege importantă pentru polițiști a fost votată în Camera Deputaților, cameră decizională.
Legea privind întărirea autorităţii poliţiştilor a fost adoptată de Parlament.
"Astăzi trăim împlinirea unei dorinţe pentru care s-a muncit foarte mult şi acest lucru nu face decât să ne motiveze pentru a continua demersurile începute, astfel încât să ajungem la nivelul în care relaţia dintre cetăţean şi forţele de ordine să devină un parteneriat real, sincer şi deschis, un parteneriat pe care ni-l dorim cu toţii", spune Carmen Dan.
Proiectul de lege instituie reguli "clare şi transparente" referitoare la procedurile de legitimare, de control corporal, al bagajelor sau al vehiculului.
Vezi și: Scandal cu amenințări. Doi poliţişti, agresaţi de un bărbat
Totodată, sunt clarificate condiţiile în care o persoană poate fi condusă la sediul poliţiei şi situaţiile în care poliţistul poate utiliza forţa, respectiv sunt introduse garanţii suplimentare pentru respectarea drepturilor cetăţeanului.
"Legea devine astfel mai predictibilă, fiind mai clar pentru cetăţeni cum se desfăşoară interacţiunea cu poliţistul, ce drepturi şi obligaţii revin fiecăruia. Este înăsprit cadrul juridic pentru o serie de fapte antisociale, precum refuzul persoanei de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale sau organizarea de petreceri private în spaţiul public, în proximitatea imobilelor cu destinaţia de locuinţe", informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.
Printre măsurile normative adoptate se află dreptul poliţistului de a solicita persoanei care face obiectul legitimării să ţină mâinile la vedere şi, după caz, să renunţe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.
"Poliţistul are dreptul să conducă o persoană la sediul poliţiei atunci când nu s-a putut stabili (pe loc) identitatea acesteia ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice; din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanţelor, ori bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală; prin acţiunile sale periclitează viaţa, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică; luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică", se arată în comunicatul citat.
Verificarea situaţiei de fapt şi, după caz, luarea măsurilor legale faţă de persoana condusă la sediul poliţiei se realizează de îndată, fără a depăşi opt ore de la momentul iniţierii deplasării.
"Ca element de absolută noutate, se introduc garanţii pentru persoana condusă la sediul poliţiei, aceasta având următoarele drepturi: de a fi informată cu privire la motivele conducerii la sediul poliţiei înainte de iniţierea măsurii; de a fi informată cu privire la drepturile ce îi revin; de a contesta măsura dispusă; de a fi asistată de un avocat şi de a comunica direct cu acesta; de a solicita informarea unui membru de familie sau a altei persoane pe care o indică; de a fi asistată de un medic; de a-i fi informaţi părinţii, tutorele sau reprezentantul legal, dacă este vorba de un minor; de a primi o copie a procesului-verbal întocmit cu această ocazie", precizează MAI.
De asemenea, poliţistul are dreptul de a pătrunde, în orice mod, într-o locuinţă sau în orice spaţiu delimitat ce aparţine ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimţământul acesteia sau al reprezentantului legal, pentru a salva viaţa sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii că în acel spaţiu este o persoană aflată în pericol; a preveni răspândirea unei epidemii, dacă există indicii că în acel spaţiu este o persoană decedată; a prinde autorul unei infracţiuni flagrante, comisă prin folosirea unei arme ori substanţe explozive, narcotice sau paralizante, prin violenţă, ori de către o persoană mascată, deghizată sau travestită, dacă există indicii că acesta/ aceasta se află în acel spaţiu, sau autorul unor acte de terorism, dacă există indicii că acesta se află în acel spaţiu.
Vezi și: Polițiști, bătuți cu bâtele de interlopi. Andreica: Sunt patruzeci. Se chinuie cu un spray
Prin proiectul de lege se introduce prezumţia săvârşirii unei acţiuni violente împotriva poliţistului, dacă persoana care a fost avertizată prin mesajul "Poliţia, stai! - Nu te apropia!" continuă să se apropie de poliţist. Acţiunea persoanei va da dreptul poliţistului de a interveni, utilizând forţa, proporţional şi strict cât este necesar pentru a înlătura pericolul şi pentru a lua măsurile legale necesare.
Proiectul propus de MAI şi adoptat prin votul Parlamentului nu vizează domeniul adunărilor publice (mitinguri, activităţi de protest etc.).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News