Schimbări majore în Sănătate. Guvern, mișcare importantă

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Guvernul Marcel Ciolacu a alocat un buget mare pentru acest domeniu, cu investiții importante în infrastructura spitalicească și creșteri salariale pentru personalul medical.

Pentru Spitalul Regional de la Iași, etapa organizării de șantier este realizată în proporție de 95%, iar până în decembrie va avea și constructor desemnat. Anul acesta, bugetul pentru Sănătate a crescut cu 26% față de 2023 și este aproape dublu comparativ cu 2019. Se investesc și 400 mil. euro în digitalizare, un proiect esențial pentru îmbunătățirea serviciilor și securitatea datelor pacienților. 

Spitalul Regional Iași, un proiect de referință pentru Moldova

Unul dintre cele mai ambițioase proiecte de infrastructură din sănătate este construirea Spitalului Regional de Urgență Iași, esențial pentru regiunea Moldovei. Parte din Programul Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești (PNIUS), acest proiect a primit o finanțare substanțială. Viitorul spital este pilon central din strategia Guvenului Ciolacu de modernizare a sistemului medical din România. 

„Ştiţi foarte bine că am venit când au început lucrările de aici, împreună cu domnul ministru Rafila şi cu domnul director de la ANDIS şi cu constructorii care şi-au asumat această lucrare. Este a doua etapă din construcţia Spitalului Regional de la Iaşi, unul dintre cele trei, în afară de Iaşi, având la Cluj şi la Craiova. Acum suntem în etapa organizării de şantier, finalizată 95%, şi, deja, ne-a informat acum domnul director de la ANDIS că anul acesta o să se dea şi câştigătorul în ceea ce priveşte construcţia propriu-zisă, rămânând la anul, a spus domnul ministru, să se facă licitaţia pentru tot ce înseamnă aparatură medicală", a declarat Marcel Ciolacu.

Spitalul Regional de la Iași va beneficia de echipamente moderne și facilități medicale avansate. De asemenea, proiectul vizează reducerea presiunii asupra altor unități medicale din regiune, contribuind astfel la o distribuție mai eficientă a resurselor sanitare. 

„Cu alte cuvinte, se pare că de această dată ne ţinem de cuvânt şi cu Autostrada Moldovei şi cu Spitalul Regional. Era normal ca Spitalul Regional să fie construit la Iaşi, unde este şi centru universitar. Cum, de altfel, este normal ca spitalele regionale să fie construite în centrele universitare", a punctat șeful Executivului.

Eforturi bugetare direcționate către medici și CNAS

Un alt pas semnificativ a fost făcut în privința personalului din sistemul sanitar. În primăvara acestui an, Guvernul Ciolacu a acordat majorări salariale de până la 40% pentru angajații din domeniu, recunoscând astfel importanța resursei umane în funcționarea eficientă a sistemului de sănătate.

În plus, pentru asigurarea fondurilor necesare pentru medicamente și servicii medicale decontate, bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost majorat la 73,7 mld. lei în 2024.

Investiții în noi spitale și digitalizare

Lucrările la trei spitale regionale - Iași, Cluj și Craiova - sunt deja în desfășurare, iar PNIUS beneficiază de peste 13 mld. lei. În plus, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), sunt prevăzute investiții de peste 2 mld. euro.

Guvernul urmărește digitalizarea sistemului medical, pentru care s-au alocat peste 400 mil. euro. Aceste fonduri sunt destinate digitalizării a 207 spitale, precum și a tuturor Direcțiilor de Sănătate Publică și Serviciilor de Ambulanță din țară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel