Schimbări politice de impact în Japonia: Partidul de guvernământ va pierde majoritatea parlamentară

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Partidul Liberal Democrat (PLD), aflat la putere, este pe cale să piardă majoritatea în parlament, conform proiecțiilor publicate de televiziunea de stat NHK după alegerile generale de duminică.
 
 

Proiecţiile nu clarifică deocamdată dacă PLD va putea strânge, împreună cu actualul partener de guvern, partidul budist Komeito, suficiente voturi pentru a ajunge la cele 233 de mandate care le-ar permite să continue să rămână la guvernare.

Conform estimărilor postului public japonez NHK, PLD ar obţine între 153 şi 219 de locuri, ceea ce ar însemna să nu obţină o majoritate simplă de unul singur. Rezultatul ar marca, de asemenea, cea mai importantă scădere a partidului din 2009, când fostul Partid Democrat din Japonia a preluat puterea.

La rândul său, partenerul de coaliţie al PLD de până acum, Komeito, ar reuşi să obţină între 21 şi 35 de locuri, în timp ce principalul partid de opoziţie, Partidul Constituţional Democrat (PDC) al lui Yoshihiko Noda ar obţine între 128 şi 191 de locuri în Parlament.

PLD şi Komeito ar trebui să aibă, împreună, cel puţin 233 din cele 465 de locuri care alcătuiesc camera inferioară a Parlamentului pentru a rămâne la putere.

Rezultatele oficiale ale scrutinului vor fi cunoscute abia luni dimineaţă

Înainte de alegeri, cele două partide deţineau 256, respectiv 32 de mandate, ceea ce le-a oferit o majoritate confortabilă de 288 de locuri.

Aceste estimări indică un rezultat extrem de strâns la aceste alegeri care se anunţau deja foarte incerte pentru formaţiunea politică PLD, condusă de premierul Shigeru Ishiba.

PLD a convocat alegeri anticipate la doar o lună după ce Shigeru Ishiba a câştigat alegerile primare în cadrul partidului, care suferă de pe urma unei crize profunde de popularitate din cauza mai multor scandaluri, încheiate cu demisia în septembrie a fostului premier, Fumio Kishida.

Rezultatele oficiale ale scrutinului vor fi cunoscute abia luni dimineaţă (ora locală), dar proiecţiile bazate pe sondajele efectuate de presa japoneză oferă de obicei o fotografie destul de precisă.

Conform AFP, în cursa electorală de duminică s-au înscris 1.344 de candidaţi, dintre care 23,4% femei, un procent scăzut, dar care marchează, totuşi, un record într-o ţară marcată de inegalităţi puternice de gen. Prezenţa la vot cu o jumătate de oră înaintea închiderii urnelor era de 31,52%, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel