Schimbările climatice ar putea declanșa un val de "mega-uragane" cu viteze catastrofale ale vântului de până la 300 de km/h 

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Schimbările climatice ar putea declanșa un nou val de "mega-uragane" atât de puternice încât oamenii de știință spun că este nevoie de o nouă categorie pentru a le măsura.

Schimbările climatice ar putea declanșa un nou val de "mega-uragane" atât de puternice încât oamenii de știință spun că este nevoie de o nouă categorie pentru a le măsura.

Începând cu anii 1970, Centrul Național pentru Uragane a folosit scala Saffir-Simpson Windscale pentru a măsura uraganele pe o scară de la unu la cinci.

Dar acum, oamenii de știință de la Lawrence Berkeley National Laboratory spun că scara ar trebui extinsă pentru a include uraganele de categoria șase.

Cu vânturi susținute de peste 309 km/h, uraganele din această nouă categorie au viteze ale vântului la fel de mari ca un Lamborghini Gallardo.

În ultimul deceniu, doar cinci furtuni ar fi fost incluse în această nouă categorie - dar cercetătorii spun că riscul va crește pe măsură ce clima se încălzește.

Clasificarea uraganelor

Uraganele, denumite și furtuni tropicale sau taifunuri, sunt clasificate în prezent în funcție de viteza susținută a vântului.

Uraganele de categoria 1 au viteze ale vântului de 74 mph (119 km/h).

La categoria a treia, care este considerată a fi un risc de daune grave pentru vieți și bunuri, viteza susținută a vântului este cuprinsă între 111 și 129 mph (178-208 km/h).

Între timp, categoria Cinci, rezervată celor mai devastatoare furtuni, începe la 157 mph (252 km/h).

Motivul pentru care scara se oprește aici este că aceasta este menită să reflecte daunele materiale și se credea că un uragan de categoria cinci ar distruge complet orice structură din calea sa.

Cinci furtuni ar fi fost clasificate ca fiind de categoria șase și toate acestea au avut loc în ultimii nouă ani de înregistrări din cauza schimbărilor climatice.

Cu toate acestea, în lucrarea lor, publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences, Dr. Wehner și coautorul său sugerează că scara ar trebui extinsă pentru a include o ipotetică categorie șase.

El spune: "Motivația noastră este de a reconsidera modul în care caracterul deschis al scalei Saffir-Simpson poate duce la subestimarea riscului și, în special, modul în care această subestimare devine din ce în ce mai problematică într-o lume care se încălzește".

Urmărind modelul de decalaje între categoriile anterioare, cercetătorii au stabilit limitele inferioare pentru categoria șase și au analizat datele meteorologice din trecut pentru a vedea dacă vreun uragan s-ar califica. 

Într-o analiză a datelor din 1980 până în 2021, ei au descoperit că cinci furtuni ar fi fost clasificate ca fiind de categoria șase și că toate acestea au avut loc în ultimii nouă ani de înregistrări din cauza schimbărilor climatice.

Uraganul Patricia, de exemplu, a avut viteze ale vântului de 323km/h înainte de a atinge pământul în Golful Mexic.

Între timp, taifunul Haiyan a ucis mii de oameni când a lovit Filipine în 2013.

Autorii notează că, chiar și la acea vreme, taifunul Haiyan era atât de puternic încât mulți au cerut ca acesta să fie încadrat în categoria șase. 

Potrivit coautorului studiului, Dr. James Kossin de la First Street Foundation, scala Saffir-Simpson Windscale este departe de a fi perfectă ca mijloc de comunicare a riscului de uragane.

Acest lucru se datorează faptului că o mare parte din pagubele și decesele cauzate de uragane nu se datorează vitezei vântului, ci valurilor de furtună, inundațiilor și precipitațiilor abundente, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel