O coaliţie a unor investitori globali avertizează că schimbările climatice extreme au crescut riscul investiţiilor şi pot perturba economia. Coaliţia a publicat o scrisoare deschisă adresată guvernelor celor mai puternice economii din lume, cerând deschiderea unui dialog privind politicile în ceea ce priveşte schimbările climatice.
Autor: Carmen Băroiu
Într-o scrisoare deschisă, alianţa investitorilor instituţionali, responsabilă cu gestionarea unor active în valoare de 22,5 milioane $, spun că fenomenele meteo extreme şi creşterea emisiilor de gaze cu efect de seră au crescut riscul investiţiilor globale.
Grupul a cerut deschiderea unui dialog între investitori şi guverne pentru a revizui politicile climatice şi energetice.
Apelul vine cu mai puţin de o săptămână înainte de discuţiile privind schimbările climatice ale Reuniunii ONU care va avea loc în Doha, Qatar. Conform The Guardian, întâlnirea va reuni aproape 200 de naţiuni, în perioada 26 noiembrie-7 decembrie, pentru a încerca să extindă Protocolul de la Kyoto.
Luni, reprezentanţii Băncii Mondiale au declarat că politicile climatice curente au arătat că lumea se îndreaptă spre o încălzire cu până la 4° Celsius până în anul 2100. Această încălzire va declanşa valuri de căldură, secetă şi o creştere a nivelului mării.
“ Politicile actuale nu sunt suficiente pentru a preveni efectele serioase şi periculoase provocate de schimbările climatice”, a declarat grupul investitorilor din Statele Unite, Europa, Asia şi Australia.
Grupul a declarat că politicile corecte vor determina investitorii instituţionali să crească în mod semnificativ investiţiile în energia verde şi eficienţa energetică, invocând politicile existente care au generat miliarde de dolari în investitiile privind energia regenerabilă din China, Statele Unite şi Europa.
Ei au emis şapte puncte de acţiune, inclusiv tăierea subvenţiilor pentru combustibilii fosili şi creşterea pieţelor de carbon şi au spus că realegerea preşedintelui Barack Obama şi schimbarea conducerii în China au fost o oportunitate pentru a avansa în discuţiile privind schimbările climatice.
“ Politicile guvernamentale privind reducerea puternică a emisiilor de carbon sunt un imperativ urgent”, a declarat Chris Davis, directorul de programe de investiţii al companiei americane CERES, o coaliţie a investitorilor şi grupurilor care sprijină economia globală sustenabilă.
“Uraganul Sandy, care a cauzat pierderi economice de peste 50 miliarde $, este un exemplu perfect a ceea ce ne putem astepta în cazul în care nu se iau măsuri şi tendinţele de încălzire continuă”, a declarat Davis, care, de asemenea, lucrează pentru Reţeaua Investitorilor pe Riscurile Climatice, care este formată din 100 de investitori instituţionali cu active de peste 11 trilioane $.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu