Topirea gheții polare din cauza schimbărilor climatice provocate de om a încetinit ușor rotația Pământului - și ar putea afecta modul în care măsurăm timpul, potrivit unui studiu.
Deși dispariția gheții a redus viteza de rotație a planetei, Pământul se rotește în continuare puțin mai rapid decât înainte.
Creșterea generală a vitezei înseamnă că, pentru prima dată în istorie, cei care se ocupă de cronometrarea lumii ar putea fi nevoiți să ia în considerare posibilitatea de a scădea cu o secundă ceasurile noastre.
Acest lucru înseamnă că ceasurile ar putea fi nevoite să sară o secundă - numită "secundă bisectă negativă" - în jurul anului 2029 pentru a menține timpul universal sincronizat cu rotația Pământului, potrivit studiului publicat în revista Nature.
Dacă nu ar fi fost impactul topirii gheții, schimbarea orei ar fi fost necesară cu trei ani mai devreme, în 2026.
În ultimele decenii, Pământul s-a rotit mai repede din cauza schimbărilor din nucleul său, dar topirea gheții a contracarat această explozie de viteză.
Duncan Agnew, autorul studiului și geofizician la Scripps Institution of Oceanography din cadrul Universității din California, spune că topirea gheții din Groenlanda și Antarctica a schimbat locul în care se concentrează masa Pământului.
Acest lucru a încetinit rotația Pământului. Mai puțină gheață solidă, în zonele nordice și sudice ale planetei, împinge mai multă masă în jurul ecuatorului, sugerează studiul.
Agnew a folosit exemplul unui patinator artistic care se învârte pe gheață pentru a explica acest lucru.
El a declarat pentru rețeaua americană parteneră a Sky News, NBC News: "Dacă aveți o patinatoare care începe să se învârtă, dacă își coboară brațele sau își întinde picioarele, va încetini."
Cu toate acestea, dacă brațele unei patinatoare sunt trase spre interior, acest lucru înseamnă că ea se va roti mai repede.
Topirea gheții din Groenlanda și Antarctica este determinată în principal de schimbările climatice cauzate de om.
Acest lucru înseamnă că oamenii ar putea face ca Pământul să se rotească mai puțin rapid decât ar fi făcut-o în mod normal.
Agnew a continuat: "Este destul de impresionant, chiar și pentru mine, că am făcut ceva care schimbă în mod măsurabil viteza de rotație a Pământului", conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu