Schimbările climatice au marcat recent o victorie în Europa

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Eforturile Uniunii Europene de a combate schimbările climatice au suferit o lovitură electorală. Liderii săi centriști trebuie să se trezească înainte ca acest eșec să paveze calea pentru o catastrofă ecologică.

Acum cinci ani, alegătorii din alegerile pentru Parlamentul European au cerut măsuri pentru a lupta împotriva încălzirii globale. Acum, „valul verde” s-a diminuat. În ultimele alegeri, grupurile populiste de extremă dreaptă au câștigat mai mult de un sfert din locuri, față de aproximativ o cincime în Parlamentul anterior — în parte prin opoziția față de politica de mediu a UE și prin prezentarea autorilor acesteia ca elitisti și deconectați de la realitate. Sprijinul pentru candidații ecologiști a scăzut la 7% de la 10%.

Ce s-a întâmplat? Nu se poate acuza faptul că liderii UE ignoră schimbările climatice. Dimpotrivă, au pus Europa în fruntea tranziției verzi globale. Au adoptat angajamentul Green Deal, care vizează eliminarea emisiilor nete de carbon până în 2050. Au menținut reformele pieței de energie favorabile energiilor regenerabile chiar și în contextul șocului provocat de războiul din Ucraina. Au accelerat reducerile de dioxid de carbon sub ceea ce este deja cel mai mare sistem de plafonare și comercializare a emisiilor din lume. Și au introdus o nouă taxă pe importurile intensive în carbon, folosind puterea UE ca partener comercial pentru a influența politica climatică dincolo de granițele sale.

Între timp, partidele de extremă dreaptă, care se concentrau odată pe imigrație, au descoperit mediul ca o problemă de exploatat. S-au agățat de protestele fermierilor, amplificând frustrarea față de politicile menite să asigure bunăstarea animalelor, să păstreze productivitatea terenurilor și să reducă emisiile din agricultură. Au obținut câștiguri electorale prin alimentarea preocupărilor consumatorilor cu privire la costurile tehnologiilor verzi — cum ar fi pompele de căldură din Germania. Dărâmarea Green Deal este printre prioritățile lor de top în următoarea legislatură a Parlamentului European.

Centriștii UE fac concesii. Au început să abandoneze sau să dilueze planurile de înăsprire a standardelor de mediu, inclusiv cele pentru sistemele de încălzire și emisiile vehiculelor. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, din Partidul Popular European de centru-dreapta, s-a retras de la agenda verde pe care o susținea și pare dispusă să colaboreze cu scepticii politicii climatice din Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni.

Simpla împăcare nu va atrage alegătorii înapoi în mainstream: dacă ceva, va provoca mai multă radicalizare — la fel cum alimentarea xenofobiei întărește partidele de extremă dreaptă mai degrabă decât să ușureze preocupările legate de imigrație. Centriștii dedicați unei Europe unite și prospere nu pot prevala colaborând cu cei dedicați fragmentării acesteia.

În ceea ce privește clima, Europa și lumea trebuie să facă mai mult, nu mai puțin. Menținerea încălzirii globale sub 2°C înseamnă investiții de trilioane de euro. Succesul ar aduce beneficii proporționale, iar eșecul ar fi dezastruos. Alegătorii europeni par încă să recunoască acest lucru: clima rămâne o preocupare de top, iar cei care se îngrijorează în această privință cred în mare parte că UE nu a făcut suficient. Este o provocare care necesită acțiune colectivă, exact pentru ce sunt instituțiile UE.

Dacă politicienilor din mainstream-ul Europei, în special cei de centru-dreapta, le pasă de viitorul lor, nu vor renunța la lupta împotriva schimbărilor climatice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel