EXCLUSIV  Schimbările comportamentale în cuplu. "De aici începe reproşul", spune Radu Leca

foto: Freepik
foto: Freepik

Psihologul Radu Leca a vorbit despre schimbările comportamentale în cuplu, în cadrul emisiunii "Ultrapsihologie".

"Schimbările comportamentale în cuplu se bazează pe "așa am simțit să fac". Țipetele, urletele, reprezentarea grafică a regulilor puse pe ușa de la baie, de la dormitor sau pe frigider, sunt şi ele factori importanţi.

Când îți dorești să-l umilești foarte tare pe partenerul de cuplu apar în casă stickerele umilinței. Regulile par de bun simț, ar trebui să fie făcute "by default", doar că în momentul când subiectul nu-și mai dorește să facă parte din acea casă, respectiv din acea relație, el o să încerce cu tot dinadinsul să iasă din acea relație pe ușa din spate. Pe lângă toate astea face totul contra ta.

Care e scopul? Scopul este ieșirea pe ușa din spate. Toate aceste schimbări comportamentale se duc, evident, către zona de sexualitate. Ce face partenera? Începe să se uite după lenjerii, își cumpără diverse, defilează și-ți spune: "Ce insensibil ești, nu simți nevoia, ai pe cineva?"

Schimbările de comportament eludează noțiunea de bun simț. De exemplu, porți aceleași haine pe o căldură infernală 2 zile la rând, de ce? Ca s-o scoți din minți! Zona de discuții este și ea puternic poluată.

Cele 4 întrebări care trebuie să existe în zona de comunicare care trebuie să ajute.

Ce simți că nu funcționează în cuplu nostru? Și răspunsul este "Care cuplu?". Întrebarea este pusă prea târziu... Din secunda când simți că scârțâie îl iei pe om lângă tine, vorbești frumos cu el, îl hrănești, iar apoi îl întrebi. El o să răspundă că se simte lângă tine ca lângă sora lui, că ești cea mai bună prietenă, dar nu mai simte nimic, iar ea o să înceapă să plângă și o să reproșeze tot. Atunci iese și bărbatul din tine și intri într-un nisip din acela mișcător.

A 2a întrebare te dă peste cap total. "Ce ar trebui să fac să funcționeze?" și ea întreabă "Ce?", iar el răspunde "Relația asta sau ce avem noi" și de aici începe reproșul: "Ai ajuns după atâția ani să întrebi ce avem noi?". 

A 3a întrebare e cea mai rea. "Ce ai vrea să încercăm nou sexual ca lucrurile să se schimbe între noi?" și atunci vocea lui piere. "Nu ma atragi" și întrebarea ei este "De ce?", iar răspunsul este simplu, din prea mult timp stat împreună.

A 4a întrebare sună așa: "Ce zici dacă ne-am muta?". Răspunsul tău trebuie să sune așa: "Nu e o problemă de mutat, că fiecare își vede de treaba lui, eu îmi iau lucrurile și plec". Dacă zici "Nu vreau să mă mut", înseamnă că nu ești pregătit să divorțezi sau să pleci. Dacă nu răspunzi cum trebuie, o să ai o discuție la care nu vrei să faci față, pentru că începe cu "Vindem tot și împărțim", "Dar tu unde pleci? La ea?". Gelozia și nebunia care apar când îți dai seama că nu mai ai relație te transformă într-un om fără logică.

Ar fi grozav și matur să ne strângem mâna și să ne spunem că suntem părinți, că putem să fim cei mai buni părinți chiar dacă nu mai avem ce să ne spunem și să înțelegem faptul acesta", a explicat Radu Leca, în emisiunea Ultrapsihologie.

Vezi emisiunea integrală AICI.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel