Alexandra Dobre, președinte al Asociației Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, a fost invitată la Interviurile DC News unde a vorbit despre schimbări demografice care afectează România.
Îmbătrânirea populației este o problemă semnificativă în multe țări, inclusiv în România. Alexandra Dobre susține că țara noastră nu este încă pregătită să facă față acestui fenomen, iar faptul că procentul crește anual este îngrijorător.
„Îmbătrânirea populației și aceste schimbări demografice ne afectează pe toți, sub o formă sau alta, și sunt într-o continuă dinamică de la o zi la alta.
Sigur că lista de priorități poate fi diferită și pentru actorii guvernamentali și pentru fiecare dintre noi, însă este important să punctăm niște realități care nu sunt neapărat frumoase din acest punct de vedere, și anume, faptul că, printre alte probleme la care suntem fruntași în sens negativ de multe ori, atât în Europa cât și în lume, iată că și îmbătrânirea demografică ocupă un loc important aici. Ne aflăm în primele 10 țări din Europa la nivel de îmbătrânire a populației. Este un fenomen demografic într-o continuă schimbare.
De la un an la altul, populația României îmbătrânește cu un procent îngrijorător, între 20%-30%, deci cu fiecare an care trece, ponderea este mai mare.", a spus Alexandra Dobre.
„Asta și din cauza că pleacă tinerii în străinătate sau pentru că nu se nasc la fel de mulți români ca în urmă cu 30 de ani.”, a completat Val Vâlcu.
„Nașterile sunt într-adevăr în scădere, dar cu toate astea trebuie să ne uităm puțin la ce putem să facem în sensul acesta al îmbătrânirii populației. Asta nu ar fi neapărat o problemă, faptul că îmbătrânește populația.
Problema este că statul, actorii guvernamentali și fiecare dintre noi nu suntem pregătiți pentru acest fenomen. Adică pornind de la sistemul de pensii, până la sistemul de sănătate, până la realitatea cu care se confruntă fiecare om atunci când are în familie un membru aflat la o vârstă înaintată.
Acești oameni, de foarte multe ori, părinții noștri, bunicii noștri, din păcate ajung dependenți de fiecare dintre noi. Au probleme de sănătate sau sunt dependenți din alte puncte de vedere: nu se descurcă să-și plătească facturile, nu se descurcă din punct de vedere financiar , au nevoie de sprijin emoțional.
Nevoia dumnealor este pe mai multe planuri și trebuie privită din mai multe perspective. Tocmai de aceea este foarte important și mă bucur că începem să discutăm despre acest fenomen al îmbătrânirii active.”, a spus Alexandra Dobre la Interviurile DC News.
Context
Congresul Național de Îmbătrânire Activă – Ediția I, București 2023
15 - 16 noiembrie 2023, la Palatul Parlamentului
În perioada 15 - 16 noiembrie 2023 va avea loc prima ediție a Congresului Național de Îmbătrânire Activă 2023, un eveniment de anvergură organizat de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, Președinte Alexandra Dobre. În cadrul celor 9 panel-uri vor participa numeroși speakeri din multe domenii de activitate.
Vă invităm la CONFERINȚA de PRESĂ ocazionată de deschiderea oficială a lucrărilor Congresului Național de Îmbătrânire Activă 2023.
Evenimentul va avea loc miercuri, 15 noiembrie 2023, ora 10:00, la Palatul Parlamentului, Sala ”Nicolae Bălcescu”.
La CONFERINȚA de PRESĂ vor participa:
Victoria Stoiciu, Consilier de Stat, Cancelaria Primului Ministru
Dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial (tbc - to be confirmed)
Simona Bucura Oprescu, Ministru, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale
Bogdan Ivan, Ministru, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării
Alexandru Rafila, Ministru, Ministerul Sănătății (tbc - to be confirmed)
Rareș Hopincă, Prefectul Municipiului București
Adrian Tutuianu, Secretar General Adjunct, Secretariatul General al Guvernului
Prof.Univ.Dr. Luiza Spiru, Președinte, Fundația Ana Aslan International
Cristian Bușoi, Europarlamentar
Alexandra Dobre, Președinte Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă
Doamna Victoria Stoiciu, Consilier de Stat în cadrul Cancelariei Prim - Ministrului României va transmite mesajul Premierului Marcel Ciolacu.
La Congresul Național de Îmbătrânire Activă 2023 vor participa reprezentanți ai Autorităților Locale și Centrale, ai Societății Civile și ai companiilor private cu activitate în domeniu, experți, medici, cercetători științifici, cadre didactice, doctoranzi, psihologi, profesioniști din domeniul îngrijirii vârstnicilor care vor susține prezentări în cadrul celor 9 panel-uri interactive cu următoarele teme: ”Digitalizarea. Între adaptare și transformare”, ”Reconversie profesională - între trend și necesitate. Accesul la cultură şi educaţie”, ”Combaterea discriminării, abuzurilor și violenței asupra persoanelor vârstnice”, ”Rolul Administrației publice in crearea de ecosisteme urbane smart pentru seniori”, ”Accesul la sănătate”, ”Abordări inovative în îngrijirea pe termen lung”, ”Starea de Bine și Psihologia Îmbătrânirii”, ”Politici, Surse de finanțare și Advocacy” și ”Gestionarea Financiară pe termen Lung pentru Persoanele Vârstnice”.
Peste 400 de persoane vor fi prezente pe tot parcursul evenimentului cu ocazia căruia se vor discuta și promova idei, practici și politici care încurajează îmbătrânirea activă și sănătoasă; congresul va include prezentări despre îngrijirea sănătății, stilul de viață, participarea la viața socială și problemele apărute odată cu înaintarea în vârstă, dar și provocările și oportunitățile legate de îmbătrânirea populației într-un mod comprehensiv și colaborativ.
”Într-o lume în continuă schimbare, Congresul Național de Îmbătrânire Activă este o oportunitate de abordare multidisciplinară a conceptului de îmbătrânire, în care să percepem asta nu ca pe o inevitabilitate, ci ca pe o călătorie plină de învățare și dezvoltare personală. În cele două zile pline de informații și interacțiuni importante, putem afla cum să îmbătrânim activ si sănătos, ce politici publice se realizează în acest sens, ce spun experții despre longevitate și care sunt pilonii conceptului de îmbătrânire activă. Acest eveniment nu reunește doar experți și cercetători în domeniul îmbătrânirii, ci împlinește dorința noastră comună de a promova senectutea cu încredere și cu un spirit activ. Este o invitație la a înțelege că vârsta nu este o limită, un număr, ci un motiv în plus de a explora, învăța și trăi în profunzime. Într-o lume în care îmbătrânirea este adesea percepută în societate ca un declin, ca un regres, ca un îndemn la izolare și singurătate, Congresul Național de Îmbătrânire Activă va aduce în prim-plan ideea că, înaintarea în vârstă poate genera contribuții semnificative la dezvoltarea societății. Suntem mândri să facilităm această schimbare de paradigmă și vă invităm să fiți cu toții parte din această evoluție pozitivă” - Alexandra Dobre, Președinte, Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.
Organizatorii își doresc să tragă și un semnal de alarmă cu privire la fenomenul alarmant al îmbătrânirii populației din România și totodată își propun elaborarea a trei inițiative naționale:
1. Înființarea Agenției Naționale pentru Vârstnici
2. Programul Național de Digitalizare pentru Seniori
3. Decretarea zilei de 1 octombrie- Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, zi liberă
”Schimbarea percepției societății asupra îmbătrânirii și încurajarea unei abordări pozitive a acestui subiect implică mari eforturi la nivel individual, comunitar și social. Putem contribui la această schimbare prin crearea de oportunități pentru interacțiunea dintre generații, cum ar fi proiecte educaționale în care seniorii împărtășesc cunoștințele lor cu cei tineri. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că serviciile de îngrijire pentru persoanele în vârstă sunt de calitate și totodată accesibile lor, fapt care ar putea ajuta la menținerea independenței și a calității vieții. Trebuie să fim mai mulți cei care ne implicăm în promovarea politicilor sociale și îmbunătățirea legislației care sa susțină persoanele de vârsta a treia, asigurându-ne că există și resurse adecvate” - Alexandra Dobre, Președinte Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu