Cadourile dintre Arcore și Kremlin au atras atenția Bruxelles-ului. Donațiile de alcool ar putea fi interzise prin contramăsuri europene la războiul din Ucraina.
Potrivit publicației Europa Today, tăcerea și jena au fost elementele care au însoțit conferința de presă de astăzi a Comisiei Europene în care purtătorii de cuvânt ai UE au fost întrebați despre noua prietenie dintre Silvio Berlusconi și Vladimir Putin.
”Statele membre sunt libere să conducă contacte bilaterale”, a răspuns purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri Externe, Nabila Massrali, care a reamintit însă că țările europene ”ar trebui să transmită pozițiile UE”, inclusiv invitația de a ”respecta dreptul internațional”.
Critica de bază este schimbul de ”scrisori foarte dulci” însoțite de schimbul de vodcă și Lambrusco între Berlusconi și Putin, ceea ce este foarte inconsecvent cu sancțiunile introduse de Bruxelles pentru războiul din Ucraina.
Aceeași donație reciprocă de sticle a intrat în punctul de vedere al instituțiilor europene de când ”în cel de-al cincilea pachet de sancțiuni am extins interdicția de import de alcool, care include și vodcă”, a amintit un alt purtător de cuvânt.
”În mod clar, punerea în aplicare a sancțiunilor este responsabilitatea statelor membre și Comisia lucrează cu ele în această implementare”, a punctat purtătorul de cuvânt, bazându-se pe acțiunea autorităților italiene pentru a contracara eventuala evitare a sancțiunilor europene.
În fine, purtătorul de cuvânt a recunoscut că trebuie să verifice dacă o donație de sticle de vin sau vodcă ar putea intra în sfera măsurilor restrictive aprobate în Consiliul UE. Dacă verificarea ar da un rezultat pozitiv, pentru fostul premier Silvio Berlusconi ar putea exista consecințe juridice care s-ar adăuga acelor politici care zguduie negocierile privind formarea următorului guvern.
Printre cele mai dure reacții europene, la acest schimb de cadouri între Vladimir Putin și Silvio Berlusconi, s-a numărat cea a europarlamentarului Renew Europe, Guy Verhofstadt, care l-a numit pe Berlusconi ”prințul clovn al politicii italiene”. ”Nu poate submina unitatea UE împotriva lui Putin”, a adăugat el într-un tweet.
Citește și:
Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi a declarat că a reluat legăturile cu preşedintele rus Vladimir Putin, transmite Reuters.
Berlusconi se lăuda adesea cu prietenia cultivată cu liderul de la Kremlin până la invadarea Ucrainei de către Rusia şi a stârnit scandal luna trecută când a declarat că 'Putin a fost împins să invadeze Ucraina de către poporul rus pentru a înlocui cu oameni cumsecade guvernul lui Zelenski'.
A rectificat ulterior, precizând că a fost vorba doar de o referire la ce povestesc unii. 'Am reluat un pic legătură cu Putin, destul de mult, în sensul că de ziua mea mi-a trimis 20 de sticle de vodcă şi o scrisoare foarte dulce', le-a spus Berlusconi parlamentarilor săi din Camera Deputaţilor, conform agenţiei de ştiri LaPresse.
'I-am răspuns cu nişte sticle de Lambrusco (vin) şi o scrisoare la fel de dulce'
'I-am răspuns cu nişte sticle de Lambrusco (vin) şi o scrisoare la fel de dulce', a adăugat Berlusconi, care pe 29 septembrie a împlinit 86 de ani. El a adăugat că este extrem de îngrijorat de situaţia din Ucraina, dar că nu îşi poate exprima adevărata părere pentru că 'dacă va ajunge în presă, va fi un dezastru'.
În prezent, Silvio Berlusconi negociază posturi de miniştri în guvernul ce urmează să fie validat după alegerile din 25 septembrie. Scrutinul a adus victoria alianţei de dreapta condusă de Giorgia Meloni, care urmează să fie numită prim-ministru săptămâna viitoare.
Un purtător de cuvânt al partidului său a negat că Silvio Berlusconi a reluat contactele cu preşedintele Rusiei, spunând că acesta le-a spus parlamentarilor săi 'o poveste veche, care se referă la un episod care a avut loc cu mulţi ani în urmă'.
Ulterior, Forza Italia a emis un comunicat în care afirmă că poziţia liderului Silvio Berlusconi şi a partidului în ceea ce priveşte războiul din Ucraina este 'în conformitate cu poziţia Europei şi a Statelor Unite' şi că 'nu există şi nu a existat niciodată loc pentru ambiguitate'.
Relaţiile dintre coaliţia de dreapta a Italiei şi Moscova sunt urmărite îndeaproape. Matteo Salvini, liderul Ligii, formaţiune politică anti-imigranţi, îl lăuda des pe Vladimir Putin şi obişnuia să poarte un tricou pe care era imprimat chipul liderului rus.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci