Schiul alpin în stațiunile de joasă altitudine este pus în pericol de schimbările climatice.
Încălzirea globală se face resimțită în stațiunile de schi amplasate la o altitudine mai redusă, precum Garmisch-Partenkirchen, din Germania, care în luna ianuarie are prea puțină zăpadă naturală și periclitează organizarea viitoarelor competiții de schi, a transmis Bloomberg, conform Agerpres.
Atât la Garmisch-Partenkirchen, cât și în restul Alpilor, turismul este o importantă sursă de venit pentru economiile locale. În Austria, turismul aduce 6% PIB-ului, o pondere care ajunge în cazul regiunii Tirol la 18%. O pondere similară este în cantonul elvețian Graubünden, grație unor stațiuni de schi renumite, precum St. Mortiz, Klosters și Davos.
În regiunea Auvergne-Rhone-Alpes din Franța, care cuprinde resorturile de schi Courchevel și Val d'Isere, turiștii au cheltuit 21 de miliarde de euro în 2018, generând aproximativ 10% din PIB și asigurând 171.000 de locuri de muncă.
Cu toate acestea, sursa aceasta de venit este în pericol. Prognozele celor mai importante organizații pentru protecția mediului din Austria arată că încălzirea globală ar putea duce la pierderi de 300 de milioane de euro pe an în sectorul turismului.
„Dacă emisiile de gaze cu efect de seră continuă la același nivel, zăpada aproape va dispărea la altitudinile mai joase până la finele secolului", a declarat Marc Olefs, director de departament pentru studii climatice la Institutul pentru Meteorologie din Viena.
Pentru a compensa pentru lipsa de zăpadă naturală, stațiunile de schi recurg la tunurile de zăpadă artificială, chiar dacă este o practică cu un consum mare de energie şi criticată de ONG-urile de mediu. Producția de zăpadă artificială va deveni şi mai dificilă pe măsură ce temperaturile vor crește, estimează Marc Olefs.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu