Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre situaţia economică la nivel mondial şi trage un semnal de alarmă cu privire la pozitivismul exprimat de autorităţile de la Bucureşti.
"Toată Europa, tot restul lumii, ne spune că lucrurile sunt extrem de grave. La noi preţul e bun, e 68 lei, plafonat la distribuitori, nu la furnizori cum ar fi trebuit să fie. Nu la cel care produce energia, ci la cel care ne-o aduce în casă. Ca atare, cel care produce energia spune acum că a făcut profituri de te doare capul. Eu rămân la întrebarea mea: suntem noi cu cinci minute mai deştepţi decât tot restul lumii?", a întrebat Niels Schnecker la România TV.
"Nu. Şi când o să constatăm asta, va fi praful şi scrâşnirea dinţilor. Germania spune că fostele centre de vaccinare vor fi folosite drept adăposturi de către cei care nu pot să plătească gazele la iarnă, ministrul de Finanţe german anunţă că refuză orice majorare de taxe, pentru că ar fi un sabotaj împotriva economiei germane.
La noi, s-au mărit într-o veselie taxele şi impozitele. România spune că e bine şi cu gazul, şi cu energia, cu taxele, cu impozitele. Să dea Dumnezeu să ne înşelăm şi noi măcar o dată şi Guvernul României să dea lecţii Uniunii Europene, dar nu cred că se va întâmpla asta.
Că România e într-o situaţie mai bună de la Dumnezeu, că avem rezerve proprii de gaz şi de petrol, oarecum....", a punctat Bogdan Chirieac.
"Pe care le vindem. Le cumpărăm tot după ce le-am vândut afară. Legea offshore nu spune că se vinde mai întâi în ţară", a intervenit Niels Schecker.
"Deci nu... oricum le iei cu preţul pieţei, nu altfel. Cumva, soluţiile nu sunt doar româneşti, ele trebuie găsite de comunitatea internaţională. Vedeţi că războiul din Ucraina, că de acolo se trag multe lucruri, nici poveste să se încheie. Dintr-o mie de motive nu se încheie. Important pentru lumea civilizată acum e că preţul la energie a luat-o razna şi nu sunt şanse ca lucrurile să se aşeze", a mai spus Bogdan Chirieac.
Nicolae Ciucă a precizat că marţi a fost atins procentul record de 70% de gaz din producţia internă trimis în depozitele naţionale.
'În acest moment, depozitele de gaz metan ale ţării sunt 47% pline, ceea ce înseamnă că ţara noastră a acţionat mult mai repede decât calendarul pe care l-a stabilit Comisia Europeană pentru statele membre. Ţinta pentru 1 august este de 46%, iar România a depăşit-o încă din prima jumătate a lunii iulie. Suntem înaintea calendarului european de acumulare a rezervelor pentru iarnă ca urmare a faptului că o mare parte din gazul metan extras în România este stocat. Astăzi, a fost atins procentul record de 70% de gaz din producţia internă trimis în depozitele naţionale', a scris Ciucă, pe Facebook.
Potrivit şefului Executivului, ţara noastră va reuşi să îndeplinească înainte de termen obiectivul stabilit la nivel european ca până la 1 noiembrie depozitele de gaz ale tuturor statelor UE să fie cel puţin 80% pline. 'Menţinând ritmul accelerat, vom reuşi să atingem acest procent chiar înainte de termen', a estimat Nicolae Ciucă. CITEŞTE AICI MAI MULTE DESPRE ACEST SUBIECT
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu