Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat luni seara că sancţiunile impuse împotriva Rusiei în urma invadării Ucrainei nu vor fi ridicate până la semnarea unui acord de pace între Moscova şi Kiev. În plus el a a adăugat că îi revine Ucrainei să decidă ce fel de pace doreşte.
Într-un interviu pentru postul public de televiziune ZDF, Scholz a spus că liderul rus Vladimir Putin a greşit dacă a crezut că ar putea fi capabil să câştige teritorii de la Ucraina, să declare încetarea ostilităţilor şi apoi să vadă ridicate sancţiunile occidentale, potrivit Agerpress.
El nu a crezut că Ucraina va rezista aşa cum a făcut-o. Nu s-a gândit că noi vom sprijini Ucraina să reziste atât de mult timp. Nu vom retrage sancţiunile dacă el (Vladimir Putin) nu ajunge la un acord cu Ucraina, a subliniat şeful executivului german.
Pe de altă parte, Olaf Scholz a respins criticile conform cărora a ezitat să susţină Ucraina după începerea invaziei ruse. Am decis întotdeauna rapid, în coordonare cu aliaţii, a explicat el, adăugând că strategia stabilită a fost aceea ca Germania să acţioneze prudent şi cu mintea limpede.
Scholz a subliniat că asistenţa militară şi financiară furnizată de către Germania şi alte state a contribuit la succesele armatei ucrainene, care potrivit lui este acum capabilă să reziste atât de mult împotriva unui inamic copleşitor.
Germania va continua să susţină armata ucraineană, a afirmat el.
Rusia îşi numeşte agresiunea asupra Ucrainei drept operaţiune specială pentru denazificarea ţării vecine şi pentru protejarea comunităţii rusofone din estul acesteia, acuzaţie considerată de Kiev şi Occident ca neîntemeiată.
Trimisul comercial al prim-ministrului britanic Boris Johnson în Ucraina, baroneasa Meyer, i-a avertizat săptămâna trecută pe liderii germani că riscă să fie pe partea greșită a istoriei, oscilând cu privire la sprijinul pentru Ucraina în invazia rusă în curs de desfășurare a țării.
Meyer, membru al Partidului Conservator al Camerei Superioare a Camerei Lorzilor din Marea Britanie, a declarat la un eveniment la Palatul Westminster din Londra că pivotul istoric al Germaniei în creșterea cheltuielilor pentru apărare a fost „dubios”, având în vedere recenta ezitare a Berlinului de a sprijini sancțiunile mai dure ale Uniunii Europene asupra Moscovei și livra arme grele la Kiev.
Meyer, născută de altfel în Germania, a luat cuvântul la lansarea unui raport al Consiliului pentru Geostrategie care detaliază situația securității din Marea Neagră, care a cerut națiunilor NATO să sporească angajamentul cu aliații regionali în fața agresiunii și destabilizarii Rusiei.
Citește întreaga știre AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News