Jurnaliștii de la The Wall Street Journal au relatat despre negocierile dintre Rusia și Statele Unite pentru schimbul de prizonieri, subliniind că, înainte cu o săptămână de decesul lui Alexei Navalnîi, cancelarul german Olaf Scholz și președintele american Joe Biden au discutat despre posibilitatea unui schimb.
Conform informațiilor din WSJ, după ce Biden a preluat funcția la Casa Albă, Rusia a cerut un schimb între spioni. Deși SUA nu aveau cetățeni ruși condamnați pentru spionaj, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, s-a arătat interesat de fostul ofițer FSB Vadim Krasikov, condamnat pentru crimă în Germania.
Evan Gershkovich, corespondent al Wall Street Journal, a fost arestat în Rusia în primăvara anului 2023 sub acuzații de spionaj. Biden a promis public că va încerca să obțină eliberarea sa, însă negocierile avansau lent până când „o sursă neașteptată” - fosta secretară de stat americană Hillary Clinton - s-a implicat în proces.
Investigatorul Christo Grozev a cerut sprijinul ei pentru a-l include pe Alexei Navalnîi în acordul de schimb, propunere pe care au făcut-o în schimbul lui Krasikov.
În același timp, Iulia Navalnaia s-a adresat oficialilor germani în mod neoficial. Conform WSJ, opiniile în guvernul german erau împărțite, cu ministrul de externe Annalena Baerbock opunându-se oricărui acord care implica pe Krasikov.
Cu toate acestea, așa cum a remarcat WSJ, Navalnîi era o figură populară în Germania, începând cu tratamentul său la clinica Charite după otrăvire.
Între timp, conform WSJ, Putin a sugerat în mod persistent că este deschis la propuneri pentru schimbul jurnalistului american Gershkovich.
WSJ raportează că Olaf Scholz s-a întâlnit cu Joe Biden la Washington pe 9 februarie. Subiectul privat al întâlnirii a fost discuția despre "unul dintre cele mai complexe schimburi de prizonieri cu Kremlinul de la Războiul Rece". După întâlnire, guvernele celor două țări au convenit să continue discuțiile privind posibilitatea schimbului lui Krasikov pentru Navalnîi, însă Casa Albă nu a făcut nicio ofertă formală către Kremlin la acea vreme.
Politicianul de opoziție rus Alexei Navalnîi, care a murit pe 16 februarie într-o colonie penală, a fost înmormântat pe 1 martie în Moscova.
Maria Pevchikh, șefa Fondului Anticorupție anterior condus de Alexei Navalnîi, a declarat pe 26 februarie că s-a ajuns la un acord pentru schimbul opozantului într-un schimb de prizonieri, dar acesta a murit în închisoare în timp ce negocierile erau în etapele finale.
Navalnîi era conștient de planul de schimb de prizonieri și a fost de acord cu acesta, a relatat Reuters.
Președintele rus Vladimir Putin a numit moartea liderului opoziției Alexei Navalnîi într-o închisoare rusă un „eveniment trist” și a pretins că era pregătit să îl schimbe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu